WĘDZONA PASTA Z BAKŁAŻANA, CHLEBA I ORZECHÓW
weganon 4 maja 2016
DSC_0011
Pasty, hummusy czy smarowidła to moje ulubione wegańskie dania na szybko. Nie potrafię zjeść pieczywa bez posmarowania jakąkolwiek pastą. Czasem wykorzystuje je, jako maczanki do surowych warzyw.
 
Wielokrotnie wrzucam do nich resztki zalegające w lodówce lub na półkach. Dokładnie miksuje, doprawiam i gotowe. Można je rozcieńczać np. oliwą i polewać grillowane warzywa.
 
Ta pasta jest trochę fuzją baba ganoush i muhammary. Pieczone w wysokiej temperaturze bakłażany zmiksowane z orzechami włoskimi i resztkami czerstwego pieczywa. Do tego sok z cytryny, kmin i wędzona papryka. Idealna po schłodzeniu. Posypana drobno posiekanymi listkami mięty, wędzoną papryką, zatarem i polana oliwą.

DSC_0020
SKŁADNIKI:

– 3 średnie bakłażany
– 2 kromki czerstwego chleba lub 3 łyżki bułki tartej
– szklanka orzechów włoskich
– sok z połowy cytryny
– 1 spory ząbek czosnku
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki kminu
– sól do smaku
– oliwa do polania

WYKONANIE:

– bakłażany przeciąć wzdłuż zawinąć w folię aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i piec w 210 stopniach przez 40 minut. Odwinąć, schłodzić, obrać ze skórki i pozostawić na sicie by odciekł nadmiar płynu
– za pomocą malaksera zmielić pokruszony chleb i orzechy na drobne okruchy
– dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Doprawić solą
– schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Polać oliwą i posypać zatarem, wędzoną papryką

DSC_0016
DSC_0006
DSC_0015

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *