ULUBIONA SAŁATKA GRILLOWA
weganon 4 czerwca 2017

DSC_0099

Są sałatki, które można jeść ciągle. Aromatyczne, pełne zdrowych składników, ziół i przypraw. Najlepsze są ze świeżych składników. Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami.

Jedne pasują do grilla, inne do obiadowych kotletów. Jeszcze inne na śniadania czy kolacje. Ta jest idealna do tych pierwszych zastosowań. Do szaszłyków i burgerów. Również do przysłowiowego kotleta.

Młode ziemniaki, dymka, zielony groszek, ogórek, koper i natka. Jednym słowem mówiąc kwintesencja wiosny. Do tego śmietanka sojowa lub inna. Uzależnia i nie można oderwać się od niej :)

DSC_0084

SKŁADNIKI:

– 1 kg młodych ziemniaków
– 1 opakowanie mrożonego groszku 400 g
– 1 średni świeży ogórek typu wąż
– 2 gałązki sporej dymki z małymi cebulkami
– 1 mały pęczek koperku
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– śmietanka sojowa (wg tego przepisu) lub inna

WYKONANIE:

– ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Ugotować w solonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą
– groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą
– ogórka pokroić w średnią kostkę
– dymkę, koper i natkę drobno posiekać
– wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Ilość zależy od naszych upodobań. Doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0087

DSC_0098

DSC_0095

9 Komentarze

  1. Sałatka bardzo smaczna, jeszcze lepiej smakuje na drugi dzien. Dodałam wszystko i dodatkowo jeszcze seler naciowy, który dodał że sałatka była jeszcze bardziej wyrazista w smaku

  2. Mnie też zainspirowała ta sa sałatka, tylko ogórki zamienię na gruntowe, znacznie bardziej aromatyczne, a groszek dam świeży, mrożonki zostawiam na zimę

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *