TWAROŻEK JAGODOWY (SŁONECZNIK + TOFU)
weganon 30 lipca 2016

DSC_0014

W tym roku mamy prawdziwy wysyp jagód. Trzeba korzystać póki jeszcze są. Ciasta, pierogi, koktajle i pasty. Te fioletowe kulki to bogactwo cennych składników. Ilość antocyjanów jest olbrzymia. Idealnie działają na wzrok. Szczególnie dla tych, co sporo czasu spędzają przy komputerze (np. smarując przepisy do bloga :) )

Słonecznik już dawno podbił moje serce. Pasta z suszonymi pomidorami i ziołami to mój faworyt smarowidła na pieczywo. Tym razem postanowiłem wykorzystać pestki do stworzenia pasty na słodko.

To idealna propozycja nie tylko dla wegan. Wiele osób ma nietolerancję laktozy. Stworzyłem dla nich małą alternatywę. By twarożek był bardziej mleczny dodałem tofu. Nie martwcie się jego smakiem. Zamaskowały go jagody i sok z cytryny.

Możecie nim smarować świeże buły, ale również używać, jako nadzienia do naleśników czy babeczek. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki się przegryzą.

DSC_0018

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki pestek słonecznika
– 2 szklanki jagód
– sok i skórka z cytryny
– 1 kostka naturalnego tofu 180 g
– 3-4 łyżki brązowego cukru lub dowolny syrop do smaku

WYKONANIE:

– słonecznik namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zmiksować na pastę (ja używam malaksera)
– dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie zmiksować. Doprawić słodyczą do smaku
– przechowywać w lodówce do 3 dni

DSC_0012

DSC_0066

DSC_0022

DSC_0027

6 Komentarze

  1. można pominąć lub dodać namoczone kilka godzin i dokładnie zmiksowane nerkowce (1/2 szklanki)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *