SALSA VERDE I FARFALLE
weganon 31 lipca 2016

DSC_0074

Salsa verde we Włoszech i Meksyku. Sauce verde we Francji. I jeszcze inne nazwy w różnych krajach. Wszystkie określają niezwykle aromatyczny zielony sos. Stosowany najczęściej do mięs, ryb i pieczonych warzyw lub jako maczanka dla chipsów.

Składniki przeróżne. Zależne od kraju. Najczęściej jednak to drobno posiekane, utarte lub zmiksowane liście bazylii, mięty, natki pietruszki czasem szczypiorku z kaparami, czosnkiem, anchois, ostrymi zielonymi papryczkami a nawet zielonymi pomidorami.

Ja wole podstawową wersję. Bazylia, pietruszka, czosnek, kapary i oliwa. Z wiadomych względów brak tu anchois, ale sos bez nich też jest idealny. Już niewielka ilość sprawia, że makaron zamienia się w przepyszne danie. Na dobrą sprawę mamy włoskie danie w 15 minut. Wstawiamy wodę i makaron a w tym czasie robimy sos. Na wierzch sypiemy drobno posiekane orzechy włoskie i nieaktywne płatki drożdżowe. Obiad idealny :)

1

SKŁADNIKI:

– 3 garście liści bazylii
– pęczek natki pietruszki
– spory starty ząbek czosnku
– 3 łyżki kaparów
– oliwa z pierwszego tłoczenia (najlepsza niefiltrowana)
– sól do smaku

WYKONANIE:

– wszystkie składniki (prócz oliwy) wrzucamy do malaksera i miksujemy na sos. Można też utrzeć w moździerzu. Dolewamy oliwy w ilości by powstał gęsty sos (trochę rzadszy niż pesto)
– doprawić solą do smaku
– podawać z makaronem lub pieczonymi warzywami

DSC_0023

DSC_0081

DSC_0028

DSC_0078

4 Komentarze

  1. Ja swoje kupuje w sieci włoskich sklepów Picolo Italia, ale w Almie mają też dobre

  2. Jakie kapary kupujesz? Ja kupiłam raz, z supermarketu w słoiczku i prawie całe wywaliłam… Były tak kwaśne, że łyżeczka kaparów zepsuła smak pełnego warzyw woka :(

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *