Domowe ciasta zawsze gościły po uroczystych obiadach. Na urodziny czy imieniny domowników. Zazwyczaj były to serniki lub makowce mojej mamy. Z różnymi dodatkami smakowymi. Z czekoladą, bakaliami, skórką pomarańczową lub cytrynową. W moim domu nie jest inaczej. Zmiana jest tylko z składzie ciast.
Tofu idealnie przyjmuje smak soku cytrynowego i przez to staje się podobny do twarogu. Zrobione z niego ciasta wpisały się już w historię kuchni roślinnej. Jednym z moich ulubionych jest ten czekoladowy z suszonymi śliwkami. Aromatyczny i bardzo sycący. Na podwieczorek, święta i inne uroczystości rodzinne.
SKŁADNIKI:
Na tortownice o średnicy 22 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki gęstych powideł śliwkowych
Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– skórka i sok z 1 dużej lub 2 małych cytryn
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki z lekką górka mąki ziemniaczanej
– 5 łyżek nierafinowanego cukru pudru
– pełna szklanka suszonych śliwek pokrojonych w cienkie paseczki
Na polewę:
– ½ szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 szklanka suszonych śliwek
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać powidła. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i dokładnie ugnieść i wyrównać wierzch
Masa:
– tofu dokładnie zmiksować z cukrem, sokiem i skórkami z cytryny na gładko (np. malakserem). Dodać kakao, mąkę i biała, stałą część z puszki (wody nie używamy). Ponownie wszystko zmiksować. Dodać śliwki i wymieszać
– masę wylać na spód. Piec w 170°C przez 50 minut
Polewa:
– mleko podgrzać w garnku aż zacznie parować. Zestawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Ułożyć śliwki na wierzchu
– odstawić do wystygnięcia i przenieść do lodówki na 3-4 godziny
Część jest rodzinnymi pamiątkami, a część kupione na bazarach ze starociami
Spodziewam się, że już nie raz padały zachwyty nad zastawą, na której prezentowane są potrawy i ciasta oraz nad sztućcami. Są PRZEPIĘKNE!!! Najprostsza potrawa z chłopskiego stołu na takich talerzach prezentuje się po królewsku. Skąd te wszystkie preciosa? Czy WEGANON odwiedza również pchle targi? Zazdroszczę – też chciałabym jadać na takich:)
zdecydowanie tak
Czy zamiast kakao można dodać melasę karobową?
Super przepis, dzięki!
Zrobilam i sie nie zawiodlam. Moj pierwszy tofutnik i wyszedl mega 😀 Dzieki bardzo za przepis
Dobra, wygląda mega… więc, zrobię dzisiaj wieczorem, na jutro… Mam nadzieję, że się nie zawiode 😉
nie przepadam za tymi proszkami
A co myślisz o pomyśle zastąpienia jakimś proszkiem budyniowym (oczywiście o wegańskie składzie) np. czekoladowym albo waniliowym ? Planuje zrobić na święta i chce, aby był najsmaczniejszy jak tylko się da
Używam malaksera stacjonarnego KitchenAid. Z tego, co wiem to tego typu co mam już nie ma. Teraz są inne, ale równie dobre. Mój służy mi ponad 15 lat
Drogi Weganonie, pewnie takie pytanie pojawiło się już u Ciebie na blogu, ale czy mogę wiedzieć, jakiego używasz malaksera? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam