CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I OWOCAMI :)
weganon 30 maja 2015

Przepisów na ciasto z cukinią jest wiele. Dotyczą jednak ciast pieczonych. Ja postanowiłem, że to warzywo będzie zatopione w czekoladzie na surowo :)
Cukinia idealnie nadaje się na desery. W pełni sezonu zamieszczę pewien przepis na przetwory na słodko z tym warzywem.
Spód ciasta to standardowo mieszanka mielonych orzechów, pestek. Całość spajają świeże truskawki, które zostały zmiksowane wraz z resztą składników (powstał ładny lekko różowy kolor)
By powstała masa czekoladowa, najpierw zmiksowałem na proszek migdały i nerkowce a następnie dodałem obraną ze skórki i pozbawioną nasion cukinie. Całość ponownie zmiksowałem. Na koniec rozpuszczona czekolada i gotowe :)
Ciągle się zastanawiam jakie jeszcze połączenie czekolady zastosować w ciastach. Były już strączki, bataty, awokado, kokos, nerkowce. Jakoś się nie obawiam braku weny twórczej. Przy następny cieście znów sam siebie zaskoczę :)

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka płatków owsianych zwykłych
– truskawki (u mnie wyszło 12)

Na masę:
– 2 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii
– szklanka nerkowców
– pół szklanki migdałów
– 300 g czekolady wegańskiej
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki kardamonu
– pół szklanki wiórków kokosowych
– dowolny syrop do posłodzenia
Owoce do dekoracji


WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz truskawek dokładnie sproszkować w malakserze
– dodać pokrojone truskawki w takiej ilości by związały całość
– masa powinna być zbita ale nie kruszyć się
– dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– tortownicę wstawić na godzinę do zamrażarki

Masa:
– cukinię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce
– w malakserze zmiksować na proszek migdały, nerkowce i wiórki kokosowe, dodać cukinię, cynamon, kardamon i dokładnie zmiksować
– rozpuścić czekoladę, dodać zmiksowaną masę i syrop do smaku
– dokładnie wymieszać i wyłożyć na schłodzony spód
– udekorować owocami
– wstawić na kilka godzin (do utwardzenia masy) do lodówki

 

8 Komentarze

  1. już nie umiem się doczekać kiedy pojawią się nasze cukinie, będzie szał, haha! 😀 cudowne to ciacho, tak pięknie się prezentuje :)

  2. świetne ciacho, w spodzie zaskoczyło mnie to, że "klejem" były chyba truskawki, a nie suszone owoce, masa oczywiście wyśmienita na bazie nerkowców, a i dekoracja to po prostu kropka nad "i" :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *