TARTA Z KREMEM DAKTYLOWO-DYNIOWYM
weganon 19 września 2016

dsc_0041

Jeżeli ktoś myślał, że brak mi już pomysłów na tarty czy dynie to wyprowadzam z błędu. Mam ich tyle, że starczy na kilka lat :) Nie umiesz piec, jesteś kiepski w robieniu słodyczy? Tarta zawsze się uda. I co najważniejsze jest zawsze widowiskowa.

Ten przepis jest dla tych, co nie używają cukru, glutenu, jajek, mleka, nie mają piekarnika, nie wiedzą, co zrobić z dyni. W jednym przepisie wszystko, co najlepsze. Prosto i efektownie. Bo o to chodzi. Nie narobić się a zaserwować gościom coś smacznego.

Postarajcie się znaleźć daktyle bez zbędnych dodatków. Niesmażone w tonie tłuszczu i oblane glukozą. Zdobycie ich nie jest już wielkim problemem i nie kosztują krocie.

Do tego kremu idealnie pasują kwaskowe owoce. Maliny, figi czy jeżyny. Trzeba brać je garściami, bo za chwilę znikną znów na kilka miesięcy.

dsc_0050

dsc_0057

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu

Na masę:
– 2 szklanki suszonych daktyli

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 1 szklanka musu dyniowego (z tego przepisu)
– łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru
– skórka z 1 cytryny

Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g

– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolne owoce

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy

– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą

Masa:
– daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub krócej. Powinny być miękkie. Odcisnąć nadmiar wody

– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Przełożyć do miski i wraz z daktylami oraz musem dyniowym zmiksować na gładko (można malakserem lub blenderem)
– dodać przyprawy, wymieszać i wylać na spód. Wyrównać wierzch

Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Wylewamy na masę i ozdabiamy owocami

– wstawiamy do zamrażalnika na 1-2 godziny a później do lodówki

dsc_0030

dsc_0051

dsc_0033

7 Komentarze

  1. a jeśli ktoś nie może używać kakao to w spodzie nie problem bo można zastąpić karobem ale czym zastąpić czekoladę w polewie? Podpowiesz bo mi pomysłu brak

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *