TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM Z WIOGRONAMI
weganon 21 października 2016

dsc_0060

Tydzień bez tarty to tydzień stracony. Obowiązkowo z czekoladą i świeżymi owocami. Na bezglutenowym spodzie i bez pieczenia. Po co komplikować sobie życie. Trzeba powielać i modyfikować sprawdzone schematy ale koniecznie muszą być smaczne.

Co zrobić by krem czekoladowy nabrał nowego wymiaru? Dodać do niego masło orzechowe. Gwarantuje Wam że ten smak jest niepowtarzalny. Słodki i lekko słonawy. Mleko w którym jest rozpuszczane smakuje tak niesamowicie że ledwo powstrzymałem się przed jego wypiciem.

Na wierzchu wylądowały polskie winogrona. Uwielbiam je i każdego roku na nie czekam. Są o wiele lepsze w smaku niż te zagraniczne. Całość idealnie uzupełnia mięta.

dsc_0037

dsc_0067

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– szklanka pestek słonecznika
– szklanka migdałów
– łyżka kakao
– dowolna konfitura (użyłem truskawkowej)
– łyżeczka cynamonu

Na krem:
– 2 czekolady 70% po 100 g

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżki nierafinowanego cukru
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– małe winogrona
– listki mięty

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodawać po łyżce konfitury za każdym razem dokładnie mieszając ręką. Ja zużyłem 2 łyżki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy o śr. ok. 28 cm z wyjmowanym dnem wylepić masą

Krem:
– do garnka wlać mleko i podgrzać aż zacznie parować. Dodać cukier i masło. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia a następnie dodać połamaną czekoladę i ponownie wymieszać aż się wszystko rozpuści. Wylać na dno formy

– wyrównać wierzch i ułożyć winogrona oraz miętę
– włożyć do lodówki aż masa stężeje

dsc_0062

dsc_0053

dsc_0065

23 Komentarze

  1. Przepyszna, właśnie zjadłam kawałek na podwieczorek no i małą dokładę 😀

  2. Gdzie zaopatrujesz się w bakalie? Tyle ich używasz, że chyba można zbankrutować skoro tarta co tydzień:)

  3. specjalnie nie pisałem gdyż konfitury mają różną gęstość. Wiem z doświadczenia, że czasem wystarczą 2 łyżki a czasem 3

  4. Ja mam szklaną formę i znalazłam sposób na łatwe wyjęcie tarty w całości :) Biorę kawałek rękawa do pieczenia, rozcinam, wycinam kwadrat o boku większym od średnicy formy. Folię wkładam do foremki, wykładam masę przeznaczoną na spód tarty i zaczynając od środka wylepiam dno i boki. Folia jest miękka i dobrze się układa, trzeba jednak pilnować, żeby znalazła się pod masą na karbowanej krawędzi formy. Po wyjęciu gotowej tarty z lodówki wystarczy pociągnąć za wystające rogi folii (dlatego musi być kwadrat a nie kółko) i tarta praktycznie sama wyskakuje z foremki :)

  5. Witam, ja mam tylko ceramiczną formę do tarty, więc cóż zrobić? uda się a jeśli nie to może jakiś inny przepis na spód mi się by od Ciebie sprawdził?

  6. Czym mogę zastąpić cukier ??nie używam kompletnie żadnego cukru . Miód chabrowy raczej sie nie nada , więc co ??

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *