Kolejna tarta na blogu. Pewne już macie ich dość, choć jak widzę po wpisach na FB i Instagramie nie do końca. Dostaję od Was sporo zdjęć wszelakich tart. Bardzo mnie to cieszy, bo widzę, że smakują.
O spodach nie będę pisał, bo już wiele o nich było i są klasyczne jak na ten blog. Nowościami są kremy i dodatki. To one przeważnie górują smakiem w tych wytworach.
Pierwsza warstwa to galaretka. Z jabłek, bananów i soku buraczanego. Ma piękny kolor i oryginalny smak. Gdy dodacie plasterki banana to będzie jeszcze smaczniej. Na samej górze krem czekoladowy. Na bazie kaszy jaglanej. Idealnie gładki i intensywny w smaku.
SKŁADNIKI:
Na formę o wymiarach 28 cm z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury (ilość zależy od gęstości)
– 2 łyżeczki cynamonu
Na galaretkę:
– 2 spore obrane i pozbawione pestek jabłka
– 4 spore banany
– ½ szklanki soku buraczanego
– 3 płaskie łyżeczki agaru
– sok i skórka z 1 cytryny
– dowolny syrop do posłodzenia
Na krem:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka sojowego
– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny syrop do posłodzenia
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki formy wylepić masą
Galaretka:
– jabłka, 2 banany, sok buraczany i z cytryny wraz ze skórką, zmiksować na gładko. Wlać do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać
– podgrzewać ciągle mieszając aż zawrze. Gotować 1-2 minuty. Masę wylać na spód. Pozostałe banany pokroić w plasterki i lekko wcisnąć w galaretkę. Odstawić aż galaretka zgęstnieje i będzie zimna
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Włożyć do garnka. Dodać 2 szklanki mleka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
– dodać szklankę mleka i dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dosłodzić syropem do smaku
– Krem można rozsmarować na galaretce lub wycisnąć tylką
– na wierzchu można ułożyć jeszcze dowolne owoce
Jaki rodzaj agaru?
nie wiem dlaczego ale galaretka mi sie nie zsiadła zdjęłam ją ze spodu, ponownie zagotowałam i dodałam kolejne 2 łyżeczki agaru i też się nie zsiadła taka papka mi wyszła……co mogłam popsuć??? wszystko robiłam według przepisu
Super i smacznego
Moja córka powiedziała, że to ciasto jest przepyszne. Zgadzam się z nią w 100%. Jest rewelacyjne !!!!
można dodać pestki dyni, słonecznika, wiórki kokosowe
Super! Czym można zastąpić orzechy ziemne? Chcę wypróbować przepis na gościach ale goście nie mogą orzechów ..
idealny. Tylko trzeba uważać z jego ilością
używam soku, który sam wyciskam z buraków
Dzień dobry!
O jaki sok buraczany chodzi? Trzeba wyciskać samemu? W poprzednim przepisie z pęczakiem też wydaje się, że rodzaj soku ma znaczenie.
Pozdrawiam, O.
I berberys do przełamania słodyczy