TARTA Z GALARETKĄ Z JABŁEK, BANANÓW I SOKU BURACZANEGO
weganon 15 lutego 2017

DSC_0094

Kolejna tarta na blogu. Pewne już macie ich dość, choć jak widzę po wpisach na FB i Instagramie nie do końca. Dostaję od Was sporo zdjęć wszelakich tart. Bardzo mnie to cieszy, bo widzę, że smakują.

O spodach nie będę pisał, bo już wiele o nich było i są klasyczne jak na ten blog. Nowościami są kremy i dodatki. To one przeważnie górują smakiem w tych wytworach.

Pierwsza warstwa to galaretka. Z jabłek, bananów i soku buraczanego. Ma piękny kolor i oryginalny smak. Gdy dodacie plasterki banana to będzie jeszcze smaczniej. Na samej górze krem czekoladowy. Na bazie kaszy jaglanej. Idealnie gładki i intensywny w smaku.

DSC_0107

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 28 cm z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury (ilość zależy od gęstości)
– 2 łyżeczki cynamonu

Na galaretkę:
– 2 spore obrane i pozbawione pestek jabłka

– 4 spore banany
– ½ szklanki soku buraczanego
– 3 płaskie łyżeczki agaru
– sok i skórka z 1 cytryny
– dowolny syrop do posłodzenia

Na krem:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka sojowego
– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny syrop do posłodzenia

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Galaretka:
– jabłka, 2 banany, sok buraczany i z cytryny wraz ze skórką, zmiksować na gładko. Wlać do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać

– podgrzewać ciągle mieszając aż zawrze. Gotować 1-2 minuty. Masę wylać na spód. Pozostałe banany pokroić w plasterki i lekko wcisnąć w galaretkę. Odstawić aż galaretka zgęstnieje i będzie zimna

Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Włożyć do garnka. Dodać 2 szklanki mleka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
– dodać szklankę mleka i dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dosłodzić syropem do smaku
– Krem można rozsmarować na galaretce lub wycisnąć tylką
– na wierzchu można ułożyć jeszcze dowolne owoce

DSC_0085

DSC_0097

10 Komentarze

  1. nie wiem dlaczego ale galaretka mi sie nie zsiadła :( zdjęłam ją ze spodu, ponownie zagotowałam i dodałam kolejne 2 łyżeczki agaru i też się nie zsiadła :( taka papka mi wyszła……co mogłam popsuć??? wszystko robiłam według przepisu :(

  2. Moja córka powiedziała, że to ciasto jest przepyszne. Zgadzam się z nią w 100%. Jest rewelacyjne !!!!

  3. Super! Czym można zastąpić orzechy ziemne? Chcę wypróbować przepis na gościach :) ale goście nie mogą orzechów ..

  4. Dzień dobry!
    O jaki sok buraczany chodzi? Trzeba wyciskać samemu? W poprzednim przepisie z pęczakiem też wydaje się, że rodzaj soku ma znaczenie.
    Pozdrawiam, O.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *