TARTA WARZYWNA Z ZIELONYM SOSEM
weganon 8 marca 2015

 

Wczoraj był dzień tarty na słodko. Dziś jest wytrawnie. Tak jak pisałem tarty to wdzięczny obszar kulinarny. Można przygotować smaczne i widowiskowe ujęcia wszelkich warzyw i owoców.
Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie pełnoziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano i wegańskiej margaryny, która udało mi się nabyć w Vega Miasto. Zamiast margaryny można użyć zimnej oliwy i wody. Zamiast tłustej śmietany i tony jajek sosem jest zmiksowany jarmuż z mlekiem kokosowym z dodatkiem przypraw. Wierzchem tarty jest cukinia, bakłażan, grzyby i małe pomidorki.

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 2 szklanki maki pełnoziarnistej orkiszowej
– 125 g margaryny wegańskiej lub 4 łyżki zimnej oliwy
– 1 łyżka suszonego oregano
– łyżeczka soli
– bardzo zimna woda


Na sos:
– puszka mleka kokosowego
– 2 szklanki drobno porwanego jarmużu
– 2 łyżki maki ryżowej
– świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku


Na wierzch tary:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 10 pieczarek
– 6 małych pomidorków
– kilka listków bazylii, koperku
– suszone oregano


WYKONANIE:


– ciasto – mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojona w kostkę margarynę, siekając nożem lun przy użyciu miksera połączyć składniki, powoli dodawać wodę do momentu powstania zwartego ciasta, szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki
– formę do tarty wysmarować cienko oliwą i wysypać mąką albo jak w moim przypadku okruchami z orzechów laskowych
– ciasto cienko rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieść do formy, wyrównać brzegi i wierzch nakłuć widelcem

– na wierzch tarty położyć papier do pieczenia (polecam go zmiętosić wtedy łatwiej się układa) i na wierzch wysypać coś obciążającego (u mnie fasolki)

– tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolkami i dalej pieczemy 15 minut, tartę wystawiamy z piekarnika i studzimy
– sos – mleko i jarmuż dokładnie miksujemy blenderem a następnie przenosimy do garnka, zagotowujemy i dodajemy 2 łyżki maki ryżowej, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola, pieprzem i gałką, ponownie zagotowujemy. Sos rozprowadzamy na wierzchu tarty

– bakłażan i cukinię kroimy na cienkie plasterki i lekko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, pieczarki smażymy w całości. Warzywa układamy na sosie w dowolnych konfiguracjach, posypujemy wierzch suszonym oregano i solą i pieczemy 30 minut w 180°C
– po upieczeniu kładziemy na wierzch listki bazylii i koperku

6 Komentarze

  1. mama dziś tartę robi, aczkolwiek nic dla mnie (z tuńczykiem) – ja serwuję sobie inny wegański obiad…a taką tartę to z przyjemnością bym zjadła – tym bardziej jakby mi facet zaserwował :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *