TARTA SZARLOTKOWA BEZ PIECZENIA ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ
weganon 23 września 2016

dsc_0050

Ponad 650 postów i dopiero teraz pojawia się pierwszy przepis na szarlotkę. Biję się w piersi i oddaję w Wasze ręce przepis wyjątkowy. Nie chodzi tu o smak, ale o sposób przygotowania. Wielu pewnie zaskoczy, ale gwarantuje, że smak jest idealny. To jest propozycja dla tych, co nie mają piekarników. Szarlotka bez pieczenia? Dokładnie tak :)

Ciasto ma formę mojej ulubionej tarty. Spód jak zawsze oklepany w składzie, choć jest ważnym uzupełnieniem nadzienia. Wypełnienie cynamonowego spodu to mus jabłkowy z kawałkami jabłek. Banalny w wykonaniu. Połowa owoców zmiksowana a połowa pokrojona w małą kostkę. By całość miała kształt dodajemy agaru. Otrzymujemy coś w rodzaju galaretki. By owoce miały jasną barwę dodajemy soku z cytryny. Nie może zabraknąć cynamonu. To wręcz konieczny dodatek. Najlepiej psuje tu szara reneta lub antonówka. Mogą być inne, ale kwaskowe w smaku.

Dopełnieniem całości jest bita śmietanka kokosowa posypana cienko cynamonem. I w taki sposób mamy niesamowitą w smaku tartę jabłkową bez obróbki cieplnej. Jabłka zachowują swój smak i kształt. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy :)

dsc_0023

dsc_0005

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu

Na masę:
– 8 sporych jabłek (antonówka, szara reneta lub inne kwaskowe)

– 2 płaskie łyżeczki agaru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka dowolnego syropu (daktylowy, klonowy)
– sok z połowy cytryny
– ½ szklanki wody

Śmietanka kokosowa:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki

– nierafinowany cukier puder do słodkości
– cynamon do posypania

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy

– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą

Masa:
– jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Połowę pokroić w drobna kotkę. Połowę zmiksować z sokiem z cytryny i wodą na gładki mus. Dodać cynamon, syrop i agar. Dokładnie wymieszać. Połączyć jabłka z musem

– podgrzewać ciągle mieszając aż zaczną wrzeć. Gotować 1-2 minuty ciągle mieszając
– wylać na spód. Schłodzić i wstawić na godzinę do lodówki

Śmietanka kokosowa:
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Dodać cukier i ubić na sztywno mikserem

– przełożyć na masę jabłkową i rozsmarować. Posypać cynamonem przez sitko
– wstawić na godzinę do lodówki

dsc_0035

dsc_0024

dsc_0017

dsc_0027

16 Komentarze

  1. Na opakowaniu jest taka informacja:
    Wartości odżywcze w 100ml: Energia: 764kJ (185kcal); Tłuszcz: 19,0g (w tym tłuszcze nasycone 17,0g); Węglowodany: 2,0g (w tym cukry 2,0g); Białko: 1,6g; Sól: 0,05g.
    Po schłodzeniu jest prawie cała puszka wypełniona stałą białą częścią, niewielka ilość wody kokosowej pozostaje.

  2. To najlepsze mleczko kokosowe jakie znam – organiczne Real Thai (85% kokosa), myślałam, że im więcej % tym lepiej:)

  3. Zrobiłam wczoraj, wyszła pyyyszna!!!:) Jedynie śmietanka mnie lekko zastanowiła, bo im dłużej ubijałam, tym bardziej miałam wrażenie, że zamiast robić sie puszystą to opada…a może jest jakiś nieznany mi dotąd trik na uzyskanie puszystej nie lejącej się śmietanki kokosowej?:)
    Mimo przygód z ubijaniem całość smakowała i wyglądała olśniewająco, znajomi byli zadumieni że w tym „placku” nie ma ani jajek, ani typowej galaretki;) …jak i że nie użyłam piekarnika;)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

  4. Ups, chciałam jutro zrobić ale nie mam agaru i wątpię czy go dostanę… Czy można zastąpić siemieniem lnianym?

  5. Mleko pod wpływem zimna rozwarstwia się na tłuszcz i wodę. Do ciasta potrzebny jest tylko tłuszcz. Inaczej masa będzie wodnista i nie utrzyma formy

  6. genialna!!! pyszna, kolorowa, zrobiła niezłą furorę. Dziękuję za przepis. Do jabłek dodałam kurkumy i imbiru:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *