TARTA DLA GRAŻYNKI :)
weganon 17 kwietnia 2018

DSC_0089

Na początku wyjawię Wam, kim jest Grażynka. To świnka, która wraz ze swoim rodzeństwem przebywa w Schronisku w Korabiewicach. Jej historia nie jest wesoła. Możecie się więcej dowiedzieć, zaglądając na stronę schroniska.

Każdego roku na całym Świecie organizowane jest wydarzenie Worldwide Vegan Bake Sale. Cóż to takiego? Wszystkie chętne cukiernie, kawiarnie i każdy z nas, może upiec słodkość i sprzedać. Wszystkie pieniądze musza trafić na cel charytatywny. W tym roku pierwszy raz wydarzenie było i w naszym kraju. ProVeg Polska zorganizowało zbieranie funduszy właśnie dla świnki Grażynki. I ja miałem możliwość uczestniczenia w tym wydarzeniu. Na zaproszenie ProVeg, przygotowałem kilka słodkości. Jednym z nich była ta tarta. Zniknęła dość szybko a degustujący byli bardzo hojni, za co bardzo dziękuję :)

DSC_0096

SKŁADNIKI:

Forma do tarty w wyjmowanym dnem o śr. ok. 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– ½ szklanki migdałów
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na krem:
– 200 g czekolady ok. 70%

– 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– dowolny nierafinowany cukier dl słodkości masy (użyłem ½ szklanki cukru kokosowego)
– truskawki do ozdoby
– 2 banany

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy, wiórki i migały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy wylepić cienką warstwą masy

Krem czekoladowy:
– z puszki wyjąć tylko biała, stałą część (wody nie używamy) i zmiksować z ciecierzycą na gładko. Dodać cukier i podgrzać aż masa zacznie parować. Wyłączyć grzanie

– dodać połamaną czekoladę oraz przyprawę piernikową. Wymieszać do rozpuszczenia
– na spód wylać część masy, ułożyć pokrojone w plasterki banany a następnie wylać resztę masy
– ułożyć truskawki. Wstawić formę do lodówki aż krem będzie stały

DSC_0084

DSC_0091

DSC_0082

7 Komentarze

  1. Czy mogę użyć mleczka kokosowego „Light” z Lidla? Na puszce nie ma informacji odnośnie dokładnego składu procentowego tłuszczu i kokosa (tylko, że zawartość tłuszczu została zredukowana o min 30% w porównaniu z mleczkiem kokosowym o standardowej zawartości tłuszczu).
    A właściwie (tak z ciekawości) – zastanawiam się, dlaczego tak ważne w tym przepisie jest właśnie konkretny skład mleczka, o którym wspominasz?

  2. ..tylko czy truskawki o tym czasie mają smak truskawek…się zastanawiam;) ..widziałam w sklepie piękne, ale jak tylko powąchałam to ani trochę nie przypominały owych owoców, właściwie zapachem niczego nie przypominały – niczego co by można zjeść, kompletnie bez aromatu…a może masz jakieś sprawdzone miejsce na zakup tychże wspaniałych owocków?:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *