Szarlotka z cynamonem, śmietanką, lodami, kruszonką itd. To bardzo polskie i szczególnie niedzielne ciasto króluje na naszych stołach. Nie tyko od święta. W okresie letnim z papierówek. Jesienią rządzi szara reneta i antonówka. Zimą inne odmiany. Uwielbiam z dodatkiem Lobo lub Gali.
Od kilku lat w moim domu ta pieczona ustępuje tej bez użycia piekarnika. Wiem, że trudno to ogarnąć, ale uwierzcie, że jest pyszna. Gdy do masy dodacie gruszki, wanilię i imbir to oszalejecie na jej punkcie. Górna warstwa to ubita śmietanka kokosowa. Pasuje tu idealnie i nie pomijajcie jej.
W głowie mam już kolejne wersje tego ciasta. Warto eksperymentować z dodatkami. Rodzynki, żurawina, suszone porzeczki, berberys, przyprawa 5 smaków itd. Ograniczeniem może być tylko nasz smak i nie bójmy się go
SKŁADNIKI:
Na formę (tortownicę) o wymiarach 22 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów włoskich
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 2-3 łyżeczki (zależy od gęstości) dżemu jabłkowego
Na masę szarlotkową:
– 6 jabłek (wybierzcie wasze ulubione)
– 2 gruszki
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru w proszku
– 1 laska wanilii
– 2 łyżeczki agaru
Na śmietankę:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki nierafinowanego pudru trzcinowego
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz dżemu zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać dżem. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle (nie może być zbyt mokra ani sucha i krusząca się)
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić masą
Masa szarlotkowa:
– jabłka i gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych
– 2 jabłka i gruszki pokroić w małą kostkę (koniecznie, bo inaczej ciasto podczas krojenia będzie się rozpadało)
– 4 jabłka dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować 1-2 minuty. Dodać cynamon, imbir i wanilię. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jabłka i gruszki
– masę wyłożyć na spód. Wstawić w chłodne miejsce by całość się ścięła i była zimna
Bita śmietanka:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Przenieść do miski, dodać cukier i sok z cytryny. Ubić na puszysto ręcznie lub mikserem
– nałożyć na masę szarlotkową (łyżką lub szprycą)
– wstawić na 2-3 godziny do lodówki
Agar ma charakterystyczny smak. Jest na to sposób. W daniach wytrawnych np galaretki trzeba płyn lekko przesolić i mocniej doprawić. W słodkich dodać więcej słodyczy i kwaskoeosci. Agar trochę obniża smak, stąd te zabiegi. Struktura jest inna niż żelatyny. Bardziej twarda. Nie daje przezroczystych galaretek i są tez różne agary na rynku. Jedne żeluje lepiej, inne gorzej
Jeszcze trochę Ci poprzeszkadzam. 😉 Zrobiłam dziś Twoje ciasto dla gości i powiem szczerze, że jestem zachwycona. Pierwsze ciasto, które mi wyszło i było bardzo smaczne, choć bez cukru praktycznie, z dodatkiem stewii do śmietanki . Nie miałam jedynie agaru i zwyczajnie dodałam żelatyny. Trudno. Pytanie dotyczy agaru. Słyszałam, że nie każdy lubi galaretki z agaru, ze względu na charakterystyczny posmak. Nie wiem czy masz jakieś porównanie, ale czy możesz coś na ten temat powiedzieć? Czy różnica smakowa będzie mocno wyczuwalna? A jeśli nie agar, to co? Następnym razem myślę zrobić z agarem i ciekawi mnie czy mocno zmieni to smak ciasta.
A propos Twoich innych przepisów, też z dzisiaj. Twoje pulpety gryczano-jaglane były super. Mięsożercy zjedli i nawet pochwalili. Świetnie się kleją, choć bez jajek. Nie rozpadają się. Śmieciową wiosnę również wszystkim polecam, to moja ulubiona zupka. Dzięki za pomysły.
Będzie wodnista
A czy może być syrop z agawy zamiast cukru pudru do tej śmietanki? I czy wyjdzie z mleka sojowego?
te, które mam są bardzo miękkie i spokojnie dają się mielić
Blendujesz laske wanilii?? Kilkakrotnie próbowałam ja sproszkowac ale mi nie wychodzi :/
pestki dyni, inne orzechy, migdały
może być inny puder, ale nie mogą być żadne kryształy, bo chrupią w zębach i krem nie jest smaczny
Cukier puder jest konieczny do tej śmietanki?
A co można dodać do spodu zamiast słonecznika?