KREM KAKAOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
weganon 23 stycznia 2017

DSC_0040

Lubię sobie zasiąść i wcinać łyżkami kremy czekoladowe lub kakaowe. Oczywiście te w wersji roślinnej i najlepiej bez cukru, ale słodkie. To nie problem zrobić coś takiego. Blog obfituje w takie cuda, bo czekolada w kuchni Weganona to mus mus i jeszcze raz mus :)

Z czego takie kremy zrobić? Chyba prościej będzie powiedzieć, z czego nie. Banan, awokado, strączki, bataty, daktyle, dynia, kasza jaglana itd. Możliwości są praktycznie nieograniczone.

Jako smarowidła do pieczywa czy naleśników lub deser z dodatkami. Uwielbiam połączenia takich kremów z konfiturami lub owocami. Wiśnie, śliwki, maliny czy truskawki. Idealna kompozycja na podwieczorek czy nawet II śniadanie :)

DSC_0037

SKŁADNIKI:

– 2 spore bardzo dojrzałe banany
– 1 duże miękkie awokado
– 3 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
– 1 kopiasta łyżka kakao
– 1 szklanka śliwek suszonych + do ozdoby
– 3-4 łyżki konfitury wiśniowej

WYKONANIE:

– do miski włożyć obrane banany, awokado, śliwki (najlepsze są te miękkie) i syrop. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub malakserem
– dodać kakao i dokładnie wymieszać
– do słoiczka nałożyć część kremu, konfiturę i resztę kremu. Ozdobić śliwkami

DSC_0033

DSC_0035

3 Komentarze

  1. Mniam!!:) Właśnie wykonałam ten pyszny deser, choć z małymi modyfikacjami z racji braku konfitury jakiejkolwiek, zamiast której było masło orzechowe z „jahelnymi pukancami”, orzechami ziemnymi niesolonymi, przyprószone kokosowymi wiórkami. Pyszności!!! Sam krem przypomina mi i budyń i powidło w jednym:) super! Dzięki za insirację!!!:)
    Dobrego dnia:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *