Lipiec to pora na pierwsze jabłka. Te najlepsze to papierówki. Kruche, miękkie i lekko kwaskowe. Idealne do ciast, naleśników czy placków. Na kompoty i dżemy oraz wszelkie desery. Trzeba szybko korzystać, bo niebawem znikną.
Przepisów na ciasta z jabłkami, jest całe mnóstwo. Na kruchym cieście, biszkoptowym, drożdżowym itd. Jabłka tarte na grubych oczkach lub małych. W plasterkach, duszone, w średnią kostkę. Z rodzynkami, żurawiną, cynamonem, wanilią. Na ciepło i zimno. Z lodami, sosem waniliowym. Opcji jest o wiele więcej. Na blogu znajdziecie kilka wersji popularnego ciasta z jabłkami.
Kolejna propozycja jest odmienna i dość wyjątkowa. Jabłka nie są tarte czy wcześniej duszone. Są w połówkach. To znacznie szybsza i prosta wersja. Nie oznacza to, że gorsza. Nawet uważam, że jest jedną z moich ulubionych. Idealna na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI:
– 8 małych jabłek (w tym przypadku papierówek)
– 3,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 2 łyżki śmietany sojowej (przepis TU)
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru pudru (użyłem kokosowego)
– 250 g roślinnej margaryny
– cynamon
WYKONANIE:
– jabłka obrać, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne
– miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać śmietanę i mieszać jeszcze chwile
– dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto (zbyt długie wyrabianie wyzwala gluten i ciasto jest twarde)
-ciasto podzielić na 2 części (ok. 40 i 60%)
– mniejszą część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. Ułożyć jabłka w niewielkiej odległości. Wierzch jabłek posypać cynamonem
– drugą część również rozwałkować cienko i za pomocą wałka, przenieść na jabłka. Nie ma potrzeby wciskania ciasta pomiędzy połówkami jabłek
– brzegi dokładnie zlepić, odciąć nadmiar ciasta i zlepić widelcem
– z nadmiaru ciasta można zrobić listki
– wierzch posmarować posłodzonym mlekiem sojowym
– piec 30 minut w 180°C na dolnej (nie na samym dole) półce. Grzanie góra/ dół
Super przepis, na pewno zrobię go.
Proszę i smacznego
Wspanialy przepis, dopiero go znalazlam jak szukalam na Pana blogu przepisu na szarlotke! Ciasto wyglada i smakuje wspaniale. Dziekuje:)
chyba dobra będzie z ciecierzycy lub jaglana. Prawdopodobnie będzie trzeba dodać trochę zimnej wody
wspaniały przepis! czym mogę zastąpić mąkę orkiszowa? niestety jestem na calkowicie bezglutenowej diecie, a chciałabym aby jednak ciasto troszkę wyrosło dziękuje
myślę, że inną roślinną
Witam, czym można zastąpić śmietanę sojową (alergia na soje)? Pozdrawiam
Naprawdę świetnie wygląda to ciasto! Muszę spróbować, bo uwielbiam jabłecznik.