Bardzo mnie cieszy, kiedy w naszych sklepach pojawiają się nowe produkty. Często je widzę w programach kulinarnych anglojęzycznych. I w niedługim czasie są u nas. Gdy jeszcze wytwarzają je nasi producenci to jest super.
Tak jest między innymi z dużymi portobello. Z zazdrością patrzyłem, jak Jamie Olivier przyrządza dania z nich. Teraz są i u nas. Pojawiły się w jednym z dyskontów. Olbrzymie i mięsiste. Aż proszą się o smażenie, pieczenie lub grillowanie.
Steki z takich kapeluszy to coś wspaniałego. Brązowe pieczarki, mają o wiele więcej smaku niż te białe. Gdy podsmażymy je i upieczemy to smaku jest jeszcze więcej. Serwuje je z aromatycznym sosem.
SKŁADNIKI:
– 3 kapelusze dużych Portobello
– sos wg tego PRZEPISU
WYKONANIE:
– kapelusze oczyścić. Ściąć ogonek i brzegi na płasko, jeśli są bardzo wystające. Posolić i podsmażyć z obu stron
– przełożyć na papier do pieczenia i piec 5 minut w 190°C. Nałożyć sos i piec jeszcze 2-3 minuty
– posypać posiekaną natką
Kocham pieczarki! Wyobrażam sobie jak cudownie musi pachnieć podczas pieczenia tych cudeniek