PRZYKŁADOWE ŚNIADANIE WEGANONA
weganon 18 stycznia 2017

DSC_0055

„Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak”

W tym powiedzeniu jest wiele racji. Pierwszy posiłek dnia powinien być najważniejszy, najlepszy, pełen dobra w składniki odżywcze i poprawiać humor. To od niego zależy jak spędzimy godziny do południa. Ile będziemy mieli siły fizycznej, ale również psychicznej.

W takim razie, co jada Waganon na śniadanie by mieć siłę na przygotowanie dla Was potraw na bloga? Przedstawiam przykładowy zestaw. Pełen smaku, zdrowia i kaloryczności.

Wegański „nabiał”. To podstawa pełna białka. Uwielbiam serek tofu z rzodkiewką, szczypiorkiem i kiszonym ogórkiem. By przełamać smak sojowego serka dodaję soku z kiszonych ogórków. Ten dodatek sprawia, że bardzo smakiem przypomina zwykły twaróg. By był kremowy dodaję śmietankę sojową lub inną roślinną. Do tego pajda dobrego chleba i można zwojować świat :)

DSC_0058

Coś zbożowego. Tu najczęściej jest owsianka. Nie przepadam za granolami. Płatki zwykłe lub górskie. Nigdy błyskawiczne. Trochę dowolnego mleka roślinnego i kwaskowe owoce. Kilka kropel np. syropu daktylowego. Czego dostarcza nam taki zestaw? Węglowodanów złożonych, czyli paliwa. Wielu minerałów i witamin. Zawsze można dodać różne pestki i orzechy.

DSC_0061

Co do picia? Kawa zbożowa z mlekiem roślinnym, ale częściej koktajl. Zimą serwuje sobie sezonowe cuda. Na zielono. Jarmuż, banan, jabłko, pomarańcze, natka pietruszki i chlorella. Pamiętajcie by nie łączyć jarmuży ze szpinakiem. Jarmuż jest bogaty w wapń a szpinak w kwas szczawiowy. Połączenie tych składników skutkuje powstaniem szczawianów wapnia. Odkładają się w nerkach, jako nierozpuszczalne w wodzie sole. Powodują również, że dostarczany wapń nie jest przyswajalny. Warzywa zielone zawsze łączcie z tymi, co mają dużo witaminy C a dokładniej kwas askorbinowy. To on tworzy z żelazem połączenie, które powoduje, że metal idealnie się wchłania.

DSC_0069

Oczywiście to jeden z przykładów zestawu śniadaniowego. Wszystko się zmienia od dnia czy pory roku. Jedynie, co niezmienne to dostarczenie podstawowych składników pokarmowym. I jak mówi stare powiedzenie

„Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi”

DSC_0071

SKŁADNIKI:

Na „twarożek”:
– 1 kostka naturalnego tofu ok 200 g

– 2-3 łyżki śmietanki roślinnej
– 4-5 łyżek soku z kiszonych ogórków
– mały pęczek szczypiorku
– 2 średnie ogórki kiszone
– 2-3 rzodkiewki
– sól i pieprz do smaku

Na owsiankę:
– szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych

– szklanka dowolnego mleka roślinnego (tu zazwyczaj daję migdałowe)
– dowolny syrop do smaku (tu daję daktylowy)
– spora garść owoców (najlepsze jagodowe)
– ½ łyżeczki cynamonu

Na koktajl:
– 1 jabłko (koniecznie ze skórką)

– 1 pomarańcza obrana ze skórki
– 1 dojrzały banan
– 2 liście jarmużu
– 3-4 gałązki natki pietruszki (z ogonkami)
– 1 łyżeczka chlorelli
– szklanka dowolnego mleka roślinnego, wody lub soku

WYKONANIE:

Twarożek:
– tofu rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać śmietankę i sok z ogórków. Dokładnie wymieszać

– szczypiorek rzodkiewkę i ogórki drobno posiekać. Dodać do tofu. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0060

Owsianka:
– płatki wymieszać z mlekiem i odstawić na pół godziny. Dodać cynamon, owoce i syrop do smaku

DSC_0066

Koktajl:
– wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować
– można rozcieńczać

DSC_0064

12 Komentarze

  1. Witam, od pewnego czasu podglądam i próbuję różne przepisy z twojego bloga (ze względu na alergie córki; znajomy polecił mi twoje przepisy)! Niestety jestem zielona w wielu sprawach i zastanawiam się jakiego tofu używasz (organiczny czy nie), krążą różne opinie o jego zaletach! Więc proszę o podpowiedź co wybrać.

  2. Fajne, ale….to wszytsko na JEDNO sniadanie??? :-O Dla mnie to 3 sniadania by byly. Do ulubionych dan dodalabym jeszcze namaczane wieczorem zboza z owocami. Takie muesli ze swiezo mielonego ziarna. Super! Syci na wiele wiele godzin!

  3. Wszystkie propozycje przypadły mi do gustu – rano nie mam czasu na gotowanie, więc takie dania do zrobienia od ręki sa idealne :) również często sięgam po tofu

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *