19 października 2015
SOS TATARSKI premium
  Ten sos kojarzy się większości z wszelkimi świętami. Często podawany jest do mięs i ryb. Ja zawsze dodaję go do pasztetów i burgerów. Czasem do pieczonych warzyw. Wersji jest sporo. Ja mam swój jeden sprawdzony. Domowy, rodzinny od lat. Oczywiście majonez jest roślinny. Wersji majonezów roślinnych jest kilka. Większość smakuje podobnie. Nie będę umieszczał […]
premium
16 października 2015
ZUPA W MEKSYKAŃSKIM STYLU premium
  Kuchnia meksykańska większości kojarz się z czarną fasolą, kukurydzą, awokado i ostrymi paprykami. Tortilla, tacos, guacamole, nachos czy chimichanga, to klasyki tej kuchni. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, gęste gulasze pełne smaków tego kraju. Na chłodne wieczory, najlepsze są rozgrzewające gęste zupy. Pełne strączków, kasz, warzyw korzeniowych. Taka zupa powinna dawać wewnętrzne ciepło i uczucie pełności. Pełno w […]
premium
15 października 2015
TRUFLE DYNIOWE premium
  Jak do tej pory, dynia była na wytrawnie. I to błąd. Upieczona Hokkaido czy Delica ma bardzo słodki i trochę mdły smak. By go przełamać, dodałem skórki i soku pomarańczowego oraz cynamonu. Dla związania dyni, użyłem mąki kokosowej i zmielonych bardzo drobno migdałów. Mąkę kokosową można kupić lub zmielić wiórki. Te trufle były robione […]
premium
14 października 2015
SABJI premium
  Kiedy kilka lat temu, spytałem znajomego Hindusa o przepis na sabji, popatrzył na mnie z politowaniem. Spytał się mnie czy znam przepis na bigos. Odpowiedziałem, że każdy dom ma swój. Z sabji jest podobnie. Ile Hindusów, tyle wersji. Jedyny obowiązkowy składnik, to ziemniaki. Pierwszą wersję tego indyjskiego gulaszu (bo w zasadzie nim jest) jadłem […]
premium
12 października 2015
SAŁATKA NA STYL GRECKI premium
Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek nie tylko na Bałkanach. W Polsce nie ma restauracji, w której by jej nie było. Łatwa w przygotowaniu, smaczna. Jedyny mankament, to oczywiście feta, ale i na nią jest sposób. Na blogu jest przepis na fetę z nerkowców. Jednak można przygotować ją w inny sposób.”Feta” z tofu jest prosta […]
premium
11 października 2015
PIGWÓWKA premium
  Najlepsze tradycyjne nalewki na Świecie, robi moja mama. Najlepszą cytrynówkę, moja siostra. Ja wyspecjalizowałem się w nalewkach o bardziej zakręconych smakach. Odpowiadam, na jeszcze nie zadane pytania, ale wiem że się pojawią. Często się pojawiają. Tak. Weganie też piją alkohol. Jednak pod warunkiem, że jest wegański. Wiem. Już słyszę ten śmiech. Alkohol wegański? Niektóre […]
premium
10 października 2015
MINI TARTY „ŚLIWKA W CZEKOLADZIE” premium
  Gdyby zrobić sondę wśród ludzi ta temat śliwek, odpowiedzi byłyby oczywiste. Z czym kojarzą się węgierki? 80% z powidłami, 10% ze śliwkami w czekoladzie, 5% ze śliwowicą a reszcie pewnie z różnymi mięsami. Przepisy na powidła pojawią się niebawem. Mam swój niezawodny sposób na przetwory nie wymagające stania godzinami przy garze 🙂 Co do […]
premium
9 października 2015
PASZTET NA PRZYWITANIE JESIENI premium
  Jak już kiedyś pisałem, każda pora roku ma swojego przedstawiciela lub przedstawicieli. Początek jesieni to dynie, papryki, selery, marchewki itd. Ten pasztet jest inny niż poprzednie nie tak ze względu na kolor, jak na smak. Jest przyjemnie słodkawy. Pieczone warzywa mają mniej wody i przede wszystkim bardziej skoncentrowany smak. Jak zawsze znajdziemy składnik strączkowy […]
premium
7 października 2015
KREM Z PODGRZYBKÓW I JARMUŻU premium
Na całe szczęście pojawiło się trochę grzybów w lasach. Nie powalają ilością, ale na pyszny krem zawsze starczy. Nauczony doświadczeniem lat ubiegłych, zbieram maksymalne ilości wtedy, kiedy jest wysyp. Zamrażam i suszę by mieć na kiepskie czasy. W tamtym roku zamroziłem dość duże ilości i jeszcze z nich korzystam. Pamiętam jak byłem dzieckiem, każdej jesieni […]
premium
6 października 2015
HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
  Jest sezon paprykowy i inny hummus nie mógłby się pojawić. Pieczone papryki mają niesamowicie słodki smak. Znam wiele osób, które unikają tych pieczonych warzyw, ze względu na trudność zdejmowania skórki. Nie ma nic prostego. Trzeba znać kilka trików Po pierwsze. Papryki kroimy na 4 części i wyjmujemy gniazda nasienne. Po drugie. Układamy je jedną […]
premium
5 października 2015
KRAKERSY WIELOZIARNISTE Z DYNIĄ premium
  To już kolejny przepis na krakersy na blogu. W zasadzie powinny się nazywać „Jedna szklanka”. Większość produktów jest właśnie w tej ilości. Krakersy są idealne do wszelkich past, smarowideł i sosów. Zastępują chipsy, małe kromki pieczywa. Jeżeli chodzi o skład, to pozostawiam tu dowolność. Każdy ma swoje ulubione ziarna, orzechy. Sklejaczem jest dynia i […]
premium
4 października 2015
CIASTKA DYNIOWO – POMARAŃCZOWE premium
  Jest to pierwszy przepis na blogu, gdzie dynia jest na słodko. Takich propozycji będzie więcej. Hokkaido czy Delica charakteryzują się bardzo słodkim, a jednocześnie lekko mdłym smakiem. Idealnie komponują się z pomarańczami, przyprawami typu cynamon, kardamon czy imbir. Dopełnieniem tego zestawu może być czekolada. Wykonałem próbę połączenia musu dyniowego z różnymi mąkami. Żadna nie […]
premium