CZEKOLADOWA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DAKTYLOWYM premium
Pytanie od czytelniczki. „Panie Weganonie. Potrzebuję zrobić na dziecięce przyjęcie tartę. Bezglutenową i bez dodatków rafinowanego cukru. Mogą być orzechy.” Lubię takie wyzwania, bo właśnie po to jestem 🙂 Dodam tylko, że była również prośba o prostą tarte. Bez zbędnego nadęcia itd. Na całe szczęście czekolada też nie była problemem. Spód nie stanowi wyzwania. Krem […]
premium
BURGERY BURACZANO-KOMOSOWE premium
Dawno nie było burgerów. Może, dlatego że bardziej przerzuciłem się na formę bardziej mielonych. Jednak od czasu do czasu lubię wsadzić coś między buły. To szybka i prosta forma pożywnego posiłku. Może jestem dziwny, ale lubię takie kotleciory na zimno. Świeże warzywa, majonezowy sos i chrupiąca bułka. Po takim zestawie nie można być głodnym. Zawsze […]
premium
STEKI PORTOBELLO premium
  Bardzo mnie cieszy, kiedy w naszych sklepach pojawiają się nowe produkty. Często je widzę w programach kulinarnych anglojęzycznych. I w niedługim czasie są u nas. Gdy jeszcze wytwarzają je nasi producenci to jest super. Tak jest między innymi z dużymi portobello. Z zazdrością patrzyłem, jak Jamie Olivier przyrządza dania z nich. Teraz są i […]
premium
28 lutego 2017
PASZTET HUMMUSOWY premium
Czy są jeszcze sklepy, które nie mają hummusu? Pewnie nieliczne. W życiu nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów. Oczywiście są różnej, jakości. Cieszy mnie jednak, że jest tak popularny. Traktuje go dwojako. Jako smarowidło do pieczywa i maczankę do warzyw. Na blogu znajdziecie niezliczone rodzaje tego klasyka. Różnią się smakiem i kolorem. Ciągle poszukuje nowych […]
premium
SŁONECZNIKOWE BROWNIE Z MUSEM JABŁKOWYM premium
Czekolada z czekoladą i polana czekoladą. Tak wyobrażam sobie idealny deser dla Weganona 🙂 Na 100% nie mógłbym pracować w fabryce czekolady. Zresztą wszystko w życiu jest możliwe. Gdy byłe dzieckiem, moim marzeniem było jeździć śmieciarką. Śmieci produkuję a prawa jazdy nie posiadam 🙂 Zjadanie tabliczki czekolady już mnie tak nie jara, jak kiedyś. Teraz […]
premium
26 lutego 2017
MAKARON BURACZANY Z SOSEM JARMUŻOWYM premium
Przychodzą takie chwile, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego. Gdy dodany do tego brak chęci w gotowaniu to mamy problem. Nie do końca. Zawsze coś wpadnie pod rękę, co mamy w szafce czy lodówce. Nie mówię tu o gotowcach. Uwielbiam makarony. Praktycznie mam w szafce jakąś rezerwową paczkę. Jednak makaron nie kojarzy się z lekkimi […]
premium
BAKALIOWY KREM CZEKOLADOWY I NALEŚNIKI GRYCZANO-RYŻOWE premium
Krem powstał z czystego przypadku. Po ostatnich warsztatach pozostało trochę zmiksowanych daktyli, fig i żurawiny. Nie wiedziałem, co z nich zrobić. Nie chciałem kombinować. Wolałem zrobić coś szybkiego. Wystarczyło dodać kremu kokosowego i czekolady oraz kakao. Prosto i szybko. Krem wyszedł idealny. Naturalnie słodki od owoców (nie były sztucznie powlekane glukozą) i bardzo czekoladowy. Do […]
premium
20 lutego 2017
KOMOSANKI premium
Ostatnio zaniedbałem komosę ryżową. Poprawiam się i wstawiam bezglutenowe ciacha. Z dodatkiem mąki kukurydzianej i mielonych orzechów. Lekko cytrusowe w smaku. Z dodatkiem banana. Zawsze jak robię bezglutenowe słodkości jestem pełen obaw. Jaki smak, konsystencja itd. Te ciastka są wilgotne i jednocześnie trochę zbite. Jak to w bezglutenowych. Dodatek sody i octu jabłkowego daje lekką […]
premium
AWOKADOWNIK PEŁEN ZIELENI premium
Desery wegańskie odsłaniają wiele oblicz. Nie raz widziałem zaskoczenie w oczach znajomych, kiedy podawałem im kawałek ciasta. Zazwyczaj pada wiele pytań. Z czego, jak to bez pieczenia, smakuje jak gdyby był w nich nabiał itd. Typowym przykładem są wszelkie ciasta typu raw. Nie wymagają obróbki cieplnej. Wystarczy zmiksować składniki i gotowe. To wybawienie dla tych, […]
premium
18 lutego 2017
PĄCZKI DYNIOWE premium
Jest taki dzień w roku a może dwa (czasem więcej 🙂 ), kiedy słodycze muszą być mega kaloryczne, słodkie i zapychające. Tłusty czwartek, zasługuje na odstawianie wszelkich diet itp. poczynań. Nikt oczywiście nie każe zjadać 10 pączków, pół kilograma faworków czy oponek. Jednak można a nawet trzeba pozwolić sobie na małe, co nie, co 🙂 […]
premium
16 lutego 2017
FOCACCIA GRZYBOWA Z TYMIANKIEM premium
Pizza ma swoje międzynarodowe święto. Szkoda, że jej kuzynka nie ma takiego fetowania. Uwielbiam focaccie. Najczęściej z pomidorami i oliwkami, rozmarynem i duszoną cebulą. We Włoszech spotkacie wiele rodzajów. Pełen wachlarz smaków zależny od regionu kraju. Ciągle testuje nowe smaki. Ten ostatni jest najlepszy z tych, które robiłem. Aromatyczne różnorodne grzyby z dodatkiem tymianku. To […]
premium
TARTA Z GALARETKĄ Z JABŁEK, BANANÓW I SOKU BURACZANEGO premium
Kolejna tarta na blogu. Pewne już macie ich dość, choć jak widzę po wpisach na FB i Instagramie nie do końca. Dostaję od Was sporo zdjęć wszelakich tart. Bardzo mnie to cieszy, bo widzę, że smakują. O spodach nie będę pisał, bo już wiele o nich było i są klasyczne jak na ten blog. Nowościami […]
premium