POLENTOWO-JAGLANE PIZZE Z WIELOMA DODATKAMI premium
   Pizza to może za duże słowo dla tych kukurydziano – jaglanych pieczonych placków ale smakiem ze swoimi różnymi dodatkami bardzo przypominają. Te proste w wykonaniu placki są z wieloma składnikami. I tak: – z zielonym sosem jarmużowo – kuskusowym z duszoną szalotką i podgrzybkami – z czerwonym sosem pomidorowym z kawałkami pulpecików soczewicowo – grzybowymi […]
premium
CIASTO „NIESPODZIANKA” premium
  Czemu „NIESPODZIANKA”!!! Bo rozumiem, że do ciasta używa się warzyw takich jak marchew, buraki ale to ma niespodziankę podwójną. W wielu deserach, ciastach, cukierkach itd. królują sztuczne barwniki czego ja oczywiście nie preferuje. Zatem warstwa górna czerwona to nerkowce z surowym burakiem a zielona to nerkowce z jarmużem. U mnie w ciastach rządzą warzywa 🙂 Ciasto […]
premium
25 stycznia 2015
PULPECIKI SOCZEWICOWO – GRZYBOWE Z MAKARONEM WIELOZBOŻOWYM premium
Makaron był w poprzednim poście a teraz dodatek do niego w postaci pieczonych pulpecików z soczewicy, grzybów suszonych z nerkowcami i słonecznikiem oraz mąką żołędziową. Pulpeciki są delikatne dlatego piekłem je a nie smażyłem. W smaku są orzechowo – grzybowe. Dodatek sosu pomidorowego wzmaga ten smak. SKŁADNIKI: – szklanka zielonej soczewicy – po szklance nerkowców i […]
premium
25 stycznia 2015
MAKARON WIELOZBOŻOWY premium
Uwielbiam makarony własnej produkcji. Dodaje różne składniki i mam wielkie pole do popisu w kształtach dzięki przystawkom do miksera Kitchen Aid. Makarony mogą być wykrawane ale i wyciskane. Dziś są fusilli i rigatoni. Makaron ma wiele dodatków. Jest w nim mąka: pełnoziarnista żytnia, orkiszowa, owsiana, gryczana, żołędziowa, słonecznikowa, mielony len złocisty, semolina. Makaron to wstęp do […]
premium
24 stycznia 2015
KREMOWY DESER Z „1000” SKŁADNIKÓW premium
1000 składników to może przesada ale jest ich dość sporo. Krem czekoladowy – nowa odsłona. Składa się z surowego kakao i puree z karotki. Krem żurawinowo-buraczkowy – suszona żurawina i masło z nerkowców Krem zbożowy – ugotowana w mleku migdałowym quinoa, chia i amarantus Do tego konfitura z letnich truskawek i świeże owoce. Nic dodać nic ująć tylko […]
premium
24 stycznia 2015
CHRUPKIE WAFELKI BAKALIOWE premium
  Nie są to prawdziwe wafelki jakie znamy. Przypominają chrupiące krążki składające się z daktyli, żurawin, migdałów, otrębów żytnich, mielonego lnu. Po upieczeniu są miękkie ale po wystygnięciu chrupkie. Warunek to bardzo cienko rozwałkowana masa. Mogą być jako samodzielnie chrupane przekąski lub jako filar do piętrowych deserów (tu przekładane kremem czekoladowym i żurawinowo-buraczkowym – przepis na […]
premium
ZIELONY KREM Z JARMUŻU, KALAREPY, GRUSZKI Z QUINOA premium
  Zimą zdecydowanie preferuje wszystkie zupy w formie kremu. Krem składa się z dużej ilości jarmużu, kalarepki, gruszki Konferencji, sporej ilości ziół i doprawiony śmietanką słonecznikową. Na wierzch posypuję kiełkami rzodkiewki by nadać ostrości i płatki migdałów. Gruszka nadaje słodkawy posmak kremowi, kalarepka ostrości a jarmuż ładnego koloru. SKŁADNIKI: – 3 szklanki posiekanego jarmużu bez grubych […]
premium
23 stycznia 2015
BURACZKOWY KASZBURGER premium
Najpierw miał być to burger tylko z kaszy ale masa była blada i jakaś taka nijaka. Na szczęście miałem jeszcze 3 pieczone buraki i finał zdecydowanie lepszy. Kaszburger ma wszystkie kasze jakie miałem w domu. Jaglana, pęczak, perłowa, bulgur, gryczana niepalona, quinoa. Mnóstwo przypraw – kmin rzymski, kminek, oregano, zatar. Tym razem nie smażyłem burgerów tylko […]
premium
PASTA Z FASOLI CO SIĘ „SMALCEM” WEGAŃSKIM ZOWIE premium
  Obiecałem sobie, że nigdy nie będę stosował w stosunku do dań wegańskich nazw zarezerwowanych dla mięsnych potraw bo brzmi to tak jakby tęskniło się za tymi smakami i chciało się je przywołać. Dlatego słowo smalec jest w cudzysłowie bo ze smalcem ma tyle wspólnego co płyta wiórowa z drewnem 🙂 Ale zastosuje tu trochę […]
premium
22 stycznia 2015
KRAKERSY WIELOZIARNISTE premium
Co można zrobić gdy w domu brak pieczywa a pogoda nie zachęca do wychylenia nosa za drzwi? Zdecydowanie wieloziarniste krakersy pełne przeróżnych ziaren i przypraw. Pasują do wytrawnych past (na zdjęciu z buraczkowym hummusem), pasztetów lub grillowanych warzyw. Ilość składników jest oszałamiająca ale każdy może dobrać sobie skład jaki chce i co ma pod ręką. Czasem lubię […]
premium
KAROBOWY KREM WIELOSKŁADNIKOWY premium
Dlaczego taka nazwa? Jest w tym kremie kilka równoważnych składników, które wydłużyły by tytuł postu 🙂 Tak więc krem składa się z: mielonych orzechów laskowych, migdałów, kaszy jaglanej, karobu, tahini, awokado i dla słodkości syropu z agawy. Nie przypuszczałem, że można z takich składników otrzymać coś co przypomina Nutellę. Krem jest gładki (kilkakrotnie miksowane składniki) i […]
premium
KREM Z TOPINAMBURA I JARMUŻU Z MIŁKĄ ABISYŃSKĄ premium
W końcu na blogu ukazała się pierwsza zupa. Lubie w chłodne dni zjeść talerz rozgrzewającej zupy z dużą ilością przypraw i ziół. Ta zupa ma formę kremu. Wykonana jest z topinamburu, pasternaku, marchwi i jarmużu z dodatkiem miłki abisyńskiej (teffu). Miłka jest zbożem szeroko rozpowszechnionym w Etiopii i Erytrei. Jest bezglutenowa, ma duże ilości wapnia, błonnika […]
premium