PRZEDNÓWKOWA KAPUSTA Z KASZĄ I GRZYBAMI
weganon 20 lutego 2022

DSC_0053

Nie wiem czy wiecie, ale kiedyś nie było tylko czterech pór roku. Było ich siedem. Zima, przednówek, przedwiośnie, wiosna, lato, jesień i przedzimie. Każda z tych pór roku, rządziła się swoimi prawami przyrody i wyznaczała, co znajdywało się na stołach. Najbardziej widoczne to było w zagrodach chłopskich, którzy jadali sezonowo. Dziś skupie się na jednej z potraw przednówka, ale wcześniej wyjaśnię, czym było.

Przednówek to okres, w którym w gospodarstwach kończyła się żywność z zapasów przygotowywanych w poprzednim roku. Najczęściej był to czas końca zimy. W biednych domostwach niejednokrotnie spożywano jeden posiłek dziennie. Korzystano zazwyczaj z produktów suchych i kiszonych: strączków, warzyw okopowych (nawet tych nadpsutych), kasz, suszonych grzybów czy owoców, kiszonej kapusty. Potrawy były proste i podawane od śniadania do wieczora, jeśli była jej wystarczająca ilość. W bogatszych zagrodach często mieszano owe składniki i spożywano dania jednogarnkowe. Okraszano je najczęściej olejami lub skwarkami. Jedną z często przygotowywanych potraw, była kiszona kapusta z kaszą, suszonymi grzybami i okraszona cebulą. Często dodawano do niej polnych i ogrodowych suszonych ziół. Potrawę odgrzewano i spożywano najczęściej na obiad i kolację z dodatkiem chleba dla większej sytości. Powracam w swojej kuchni do takich dań, bo je uwielbiam. Są proste, tanie i szybki w przygotowaniu. Przednówek zbliża się wielkimi krokami, choć patrząc na to, co mamy za oknem, to sam już nie wiem, co mamy.

DSC_0068

SKŁADNIKI:

– 500 g kiszonej kapusty
– 100 g grubej kaszy jęczmiennej
– 50 g suszonych grzybów
– 2 duże cebule
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka majeranku
– ½ łyżeczki cząbru
– ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– grzyby zalać 1 litrem wody, odstawić na godzinę, a następnie gotować z dodatkiem szczypty soli przez 30 minut. Pod przykryciem na małym ogniu
– grzyby odcedzić (płyn zachować), pokroić w paski
– do garnka włożyć kapustę, grzyby i wlać cały płyn z gotowania grzybów. Przykryć i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Dodać kaszę i gotować jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Wyłączyć grzanie, dodać cząber, majeranek i paprykę. Przełożyć do garnka z kaszą, kapustą i grzybami
– podawać z chlebem

DSC_0051

DSC_0081

DSC_0059

4 Komentarze

  1. Smakuje wybornie. Potrawa niewymagająca i prosta w wykonaniu, a zachwycająca w smaku.

  2. Wygląda i brzmi smakowicie. Również jestem fanką dań prostych i z dostępnych składników, no i bez mięsnych raczej.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *