POLENTOWO-JAGLANE PIZZE Z WIELOMA DODATKAMI
weganon 27 stycznia 2015
  

Pizza to może za duże słowo dla tych kukurydziano – jaglanych pieczonych placków ale smakiem ze swoimi różnymi dodatkami bardzo przypominają. Te proste w wykonaniu placki są z wieloma składnikami. I tak:
– z zielonym sosem jarmużowo – kuskusowym z duszoną szalotką i podgrzybkami
– z czerwonym sosem pomidorowym z kawałkami pulpecików soczewicowo – grzybowymi (przepis TU) i oliwkami
– z czerwonym sosem pomidorowym i kawałkami kaszburgera (przepis TU)
– z duszoną cykorią i gruszkami z dodatkiem czarnuszki i płatków migdałowych
– z zielonym sosem jarmużowo – kuskusowym z pieczonym burakiem i rukolą
Polenta i jaglana jest ugotowana na miękko z dużą ilością ziół. Czyli danie – zbieranina tego co akurat pod ręką :-)


SKŁADNIKI:


– 1 szklanka polenty i kaszy jaglanej
– 3 szklanki bulionu warzywnego (dodałem do wody płatki suszonych warzyw z dodatkiem rozgniecionego czosnku, łyżeczką: tymianku, oregano, żółtym curry, solą i pieprzem do smaku)
– na zielony sos – 2 gałązki jarmużu, 3 łyżki kuskusu, szklanka bulionu warzywnego
– czerwony sos – to domowy sos pomidorowy
– szklanka mrożonych podgrzybków
– 1 gruszka
– 1 spora żółta cykoria
– 5 szalotek
– 1 pieczony burak
– rukola
– płatki migdałowe
– zielona i czarne oliwki


WYKONANIE:


– przygotowanie polenty i kaszy jaglanej – w garnku zagotować bulion z dodatkami i wsypać kaszę jaglaną i polentę, mieszać często by się nie przypaliła, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (ok. 10 minut)
– na papier do pieczenia kłaść placki i rozsmarować je (kładę 2 łyżki polenty)

– pozostawić placki do wystygnięcia
– Zielony sos – zagotować bulion, dodać posiekany jarmuż i gotować ok. 10 min. Wyłączyć i dodać kuskus, odczekać ok. 5 min. i całość zmiksować (doprawić solą i pieprzem do smaku)
– grzyby rozmrozić i pokroić na drobne paski
– szalotką i posiekaną cykorię udusić do miękkości osobno
– pieczonego buraka pokroić w kawałki
– na placki nakładać sosy i dodatki (mój wybór jest taki ale wenę twórczą pozostawiam)
– placki pieczemy 30 minut w 180°C

PLACEK Z ZIELONYM SOSEM , SZALOTKĄ I GRZYBAMI

PLACEK Z ZIELONYM SOSEM, PIECZONYMI BURAKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

PLACKI Z SOSEM POMIDOROWYM, PULPECIKAMI I OLIWKAMI

PLACKI Z SOSEM POMIDOROWYM, KAWAŁKAMI KASZBURGERA I OLIWKAMI

PLACKI Z DUSZONĄ CYKORIĄ, GRUSZKAMI I CZARNUSZKĄ

I całe towarzystwo w komplecie :-)

 

 

8 Komentarze

  1. Pizza z polenty z sosem z jarmużu – dla mnie czad! :) I do tego – może? – suszone pomidorki = niebo w gębie + raj dla oka!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *