Kuchnia łemkowska jest niezwykle roślinna i pełna zaskakujących smaków i połączeń. Najczęściej znajdziemy w niej ziemniaki, kapustę, kasze gryczaną, potrawy mączne i z wykorzystaniem kiszonek. Dania były proste, łatwe w przygotowaniu i sycące. Kuchnia województwa podkarpackiego jest w moim top 3. Za co? Za bogactwo roślinnych potraw. To w nowej książce „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”, Podkarpacie jest na podium. Znajdziecie w niej niezliczone potrawy, które są wegańskie z natury lub wegetariańskie w taki sposób, że łatwo je zweganizować. Uwielbiane przez wszystkich fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty w cieście naleśnikowym, czy placki hreczane z nowej książki to dowód, jak wspaniała jest ta kuchnia.
Dziś przedstawiam Wam przepis na placki z okolic Jasła. Masa z tartych ziemniaków została wzbogacona o kiszoną kapustę. Spotkacie dwie wersje tych placków. W jednej kapusta jest gotowana, a w drugiej surowa. Wybrałem drugą wersję, bo lubię wyrazisty i kwaśny smak surowej kapusty. Co jeszcze wyróżnia te placki? Spora ilość suszonego majeranku. Można również dodać mielonego kminku i tartej cebuli. Podawane są z sosem grzybowym lub ze śmietany, który wzbogacony jest w zioła i czosnek. Jeśli kochacie placki ziemniaczane, a znudziła Wam się wersja klasyczna, koniecznie spróbujcie tej. Jest wyjątkowa w smaku.
SKŁADNIKI:
– 1 kg mączystych ziemniaków
– 300 g kiszonej kapusty
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać mąkę ziemniaczaną, majeranek, sporą ilość pieprzu i sól do smaku
– kapustę bardzo drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać
– na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję masy i formować cienkie placki. Smażyć z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub na bazie roślinnej śmietanki (np. Plantona 15%) z tartym czosnkiem, koperkiem i szczypiorkiem
O, to ciekawa wersja. Wszystkie fuczki, które zjadłam do tej pory, nie miały w składzie ziemniaków 😉
Pozdrawiam
Uwielbiam te placki z kapustą kiszoną surowa Jasło pozdrawia
Bardzo się cieszę, że smakują
Jako fanka przepisów z ziemniakami Weganona pospieszylam do kuchni. Placki są wyśmienite i zaskakujące w smaku. W domu wprowadziły niezle zamieszanie. Dziękuje Weganon!
Pychota! Dzięki za obiadowe inspiracje 😀
Jak pisałem we wstępie. Są dwa sposoby. Gotowana kapusta lub surowa. Wole surową, bo ma bardziej wyrazisty smak i placki są lepsze
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam z Jasła! Na pewno wypróbuje przepis
Czy kapustę kiszona należy obgotować?