PYZY Z ZIEMNIAKÓW I BOBU
weganon 25 czerwca 2019

DSC_0113

Kluski ziemniaczane czy pyzy, to klasyka kuchni polskiej i regionalnej. Są znane w każdym zakątku kraju. Pyzy są tylko z samych ziemniaków lub nadziewane. Najczęściej mięsem, serem, kapustą i grzybami. Okraszane zrumienioną cebulką lub skwarkami. Podawane z wody lub odsmażane. A może zrobić je z czegoś innego?

Zmieszanie ziemniaków z innym składnikiem, daje wiele możliwości. Tym razem padło na strączki. Z wszystkich dostępnych na rynku, najbardziej gęsty i skrobiowy jest bób. Idealnie łączy się z ziemniakami. Doprawiony koperkiem. Nic więcej nie potrzeba. Dobra oliwa, sól morska, plastry pomidora i można się cieszyć smakiem :)

DSC_0139

SKŁADNIKI:

– ½ kg mączystych ziemniaków
– ½ kg bobu
– 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
– mąka ziemniaczana

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– bób ugotować. Jeśli jest młody, nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem
– połączyć ziemniaki z bobem. Dodać koperek, oraz sól i pieprz do smaku
– masę włożyć do miski, wyrównać wierzch, zrobić krzyż. Wyjąć ¼ masy. W to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą ilość ziemniaków. Dokładnie wymieszać dłońmi
– jeśli masa jest zbyt sucha i kruszy się, dodać wody. Masa powinna być elastyczna (podobna do plasteliny)
– z masy odrywać kawałki i toczyć pyzy wielkości orzecha włoskiego
– gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia (aż będą miękkie)
– podawać polane oliwą, zrumienioną cebulką lub roślinną śmietanką

DSC_0133

DSC_0115

DSC_0118

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *