Co roku poznaje nowe odmiany dyni. Testuje smak i w jakich formach je podać. Pieczone czy gotowane. Na słodko czy wytrawnie. Zjadać ze skórką czy bez. Możliwości jest naprawdę wiele i zachęcam do dyniowego szaleństwa.
W poprzednim roku przetestowałem odmianę Futsu Black. Nie poszalałem zbytnio, bo szybko zniknęła ze straganów. Zdążyłem zrobić jedno danie. W tym roku jest zmiana. Nie ma tygodnia bym nie piekł tej dyni.
Przyciąga wzrok swoim wyglądem. Pomarszczona z małymi wypustkami i nalotem (to nie jest pleśń). Wiele osób nie wie, co z niej robić a przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy dynię włożyć w całości do piekarnika na 40-45 minut w 200 stopniach. Zmienia swój wygląd. Staje się brązowa. Skórka jest miękka i oczywiście jadalna.
Futsu jest idealna do sałatek lub zwyczajnie z oliwą i solą. Ma słodkawy i przyjemny smak. Postanowiłem ją połączyć z ziemistym burakiem. Uzupełnieniem całości jest dość oryginalny sos. Składa się z śliwek węgierek, cynamonu i syropu daktylowego. Dynia i buraki lubią korzenne przyprawy a śliwka nadaje lekko kwaskowego smaku.
SKŁADNIKI:
– 1 średnia Futsu Black
– 2 spore upieczone buraki
– 5 śliwek węgierek
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka syropu klonowego
– orzechy włoskie do posypania
WYKONANIE:
– dynię dokładnie wyszorować (szczególnie zakamarki. Polecam gąbkę). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut (aż skórka będzie miękka. Sprawdzam patyczkiem) w 200 stopniach. Grzanie góra/ dół, półka trochę poniżej środkowej
– dynię wyjąć i wystudzić. Pokroić w plastry grubości około 1 cm w poprzek dyni i usunąć pestki
– buraki pokroić w plasterki
– śliwki zmiksować z syropem i cynamonem na gładko
– na talerzu ułożyć dynię i braki. Polać sosem i posypać orzechami
Brzmi pysznie! Szczególnie ten sos – majstersztyk
spokojnie. Nic się nie stanie
Czy taka dynia,pieczona w całości nie zrobi buuuum w piecu?Kiedyś piekłam kasztany oczywiście nieponacinane walnęło jak na ruskim froncie.