Uwielbiam wieczorem zasiąść w kuchni i zrobić coś dobrego na kolejny dzień. Zwłaszcza na drugie śniadanie. Oczywiście na słodko, ale w zdrowej wersji. Nie musi to być owsianka, sałatka owocowa czy skomplikowane batony. Wystarczą pełnoziarniste ciacha
Pierwsze przymrozki spowodowały, że ze straganów znikają już letnie owoce. Ostatni raz można jeszcze zgarnąć maliny z lady. Zawsze zostają te zamrożone lub owoce jesienne. Te ciastka mają to do siebie, że każdy owoc do nich pasuje. Oprócz smaku jest spaja wszystkie składniki. Podobnie działa kasza jaglana.
Do ciastek użyłem pełnoziarnistej męki pszennej typ 1500. Idealnie do nich pasuje. Nadaje wypiekowi niepowtarzalnego smaku.
Takie śniadania to ja lubię szczególnie z dodatkiem ciepłego mleka roślinnego
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka malin
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki dowolnego oleju
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej typ od 1300 do 1800
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3 łyżki kakao
– różności do posypania wierzchu (słonecznik, orzechy, rodzynki) lub czekolada do polania
WYKONANIE:
– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać 2 szklanki wody. Gotować 15 minut na bardzo małym ogniu i pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia
– do miski włożyć kaszę, mleko, cukier, olej i maliny. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe. Dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść masę (idealna do tego celu jest łyżka do lodów), kłaść 2 łyżki. Rozpłaszczyć na grubość ok. 0,5 cm i posypać różnościami
– piec 30 minut w 180 stopniach
nigdy nie używam termoobiegu do ciast. Maliny rozmrożone. Co do syropu to podobna ilość
Czy piekarnik nastawiamy z termoobiegiem i czy maliny rozmrazsmy najpierw i dodajemy czy ja można dodac zamrożone,Jesli chodzi o syrop klonowy dodskemy tyle samo co cukru?
około 20 sztuk
Wyglądają pięknie! Chyba dziś upiekę Ile sztuk ciastek wychodzi z podanej ilości składników?
nie mam pojęcia, bo nie jem miodu
w jakiej proporcji zastąpić cukier miodem?
orkiszową, ryżową lub kukurydzianą
jak najbardziej
zdecydowanie tak
Można. Na początek dodałbym połowę ilości. Mąka kokosowa chłonie sporo płynów
Czy mozna użyć maki kokosowej ? W jakiej proporcji
A karob zamiast kakao może być?
A banany się nadadzą?
Jaką inna mąkę można dodać zamiast pszennej?
Cieszę się, że smakują. Pomysł z jabłkami idealny
wyszły pycha! troszkę zmodyfikowałam przepis (nie miałam malin, więc dodałam mus z jabłek, zamiast cukru- syrop klonowy i dodałam mąkę owsianą) PO PROSTU PYCHA!!! 😀
świetny przepis, dzięki
zdecydowanie ryżowa z niewielkim dodatkiem ziemniaczanej
W wersji bezglutenowej mąka gryczana z ryżową czy skrobią ziemniaczaną się nada? Kukurydza odpada.
są miękkie i z czasem zaczynają twardnieć. Po tygodniu najlepsze są moczone w kawie lub herbacie
czy ciasteczka są kruche po upieczeniu, czy raczej miękkie i nie nadają się do dłuższego przechowywania?
tak
maliny mrożone i ten rodzaj mąki będą idealne
Moga byc maliny mrozone? Maka orkiszowa 1050 sie bedzie nadawac?
Czekoladą polać ciastka po upieczeniu?:)
wszystkie miękkie np śliwki i np. miękkie gruszki czy jabłka
Jakie owoce zamiast malin nadadzą się?