PASZTET BEZ PIECZENIA
6 grudnia 2015
Co zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na smaczną pajdę chleba z pasztetem? Logiczne, zrobić pasztet
Jednak często jego przygotowanie trwa dość długo. Czas studzenia jeszcze dłużej. Jest na to sposób. Przygotowanie kilku składników, które miksuje się na gładką pastę trwa nie dłużej niż 30-40 minut.
Z czego przygotować taką „pasztetową”? Z prostych składników. Zielona soczewica, pieczarki, pestki słonecznika i przyprawy.
Wstawiamy soczewicę. W tym czasie smażymy pieczarki, mielimy słonecznik i oczekujemy aż ziarno będzie miękkie. Przelewamy chwilę zimną wodą i mielimy.
Takie pasztety idealnie się przechowują kilka dni w lodówce. Zamykam je w słoikach i targam do pracy na śniadania.
Do czego można jeszcze wykorzystać tą pastę? Jako nadzienie do pasztecików, naleśników, pierogów, pyz.
Pamiętajcie by dobrze go doprawić i wcinać z korniszonami, kiszonymi, oliwkami i czym tam jeszcze chcecie
SKŁADNIKI:
– 0,5 kg pieczarek
– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka pestek słonecznika
– pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 starty ząbek czosnku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości i przelać na sicie zimną wodą
– pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć bez tłuszczu
– słonecznik zmielić na mąkę i dodać do miski
– soczewicę i grzyby zmiksować na gładko i dodać do słonecznika
– dodać czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać
– włożyć do słoików i wstawić do lodówki
ja mam chyba coś nie tak z kubkami smakowymi, nie mogłam wyczuć żadnego konkretnego smaku wiec dodałam chyba pięciokrotną ilość przypraw niż w przepisie, a potem jeszcze jakieś inne przyprawy tak na oko a i tak smak słonecznika przebijał najbardziej. ale jest zjadliwe;)
Nie spodziewałam się że to będzie tak pyszne!
cieszę się, że smakuje
Najlepszy przepis na pasztet! Robię go często, jest pyszny
Przed
Szklanka soczewicy przed ugotowaniem czy po ugotowaniu?
właśnie zrobiłam i spróbowałam – pyszna!! dodałam sosu sojowego, trochę płatków drożdżowych, a pieczary usmażyłam na oliwie. dzięki za przepis!
Biegnę do garów!