PASZTET BEZ PIECZENIA
                            
                            
                                6 grudnia 2015                            
                        Co zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na smaczną pajdę chleba z pasztetem? Logiczne, zrobić pasztet 🙂
Jednak często jego przygotowanie trwa dość długo. Czas studzenia jeszcze dłużej. Jest na to sposób. Przygotowanie kilku składników, które miksuje się na gładką pastę trwa nie dłużej niż 30-40 minut.
Z czego przygotować taką „pasztetową”? Z prostych składników. Zielona soczewica, pieczarki, pestki słonecznika i przyprawy.
Wstawiamy soczewicę. W tym czasie smażymy pieczarki, mielimy słonecznik i oczekujemy aż ziarno będzie miękkie. Przelewamy chwilę zimną wodą i mielimy.
Takie pasztety idealnie się przechowują kilka dni w lodówce. Zamykam je w słoikach i targam do pracy na śniadania.
Do czego można jeszcze wykorzystać tą pastę? Jako nadzienie do pasztecików, naleśników, pierogów, pyz.
Pamiętajcie by dobrze go doprawić i wcinać z korniszonami, kiszonymi, oliwkami i czym tam jeszcze chcecie 🙂

SKŁADNIKI:
 – 0,5 kg pieczarek
– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka pestek słonecznika
– pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 starty ząbek czosnku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 WYKONANIE:
 – soczewicę ugotować do miękkości i przelać na sicie zimną wodą
– pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć bez tłuszczu 
– słonecznik zmielić na mąkę i dodać do miski
– soczewicę i grzyby zmiksować na gładko i dodać do słonecznika
– dodać czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać
– włożyć do słoików i wstawić do lodówki
 
                                        






 
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
ja mam chyba coś nie tak z kubkami smakowymi, nie mogłam wyczuć żadnego konkretnego smaku wiec dodałam chyba pięciokrotną ilość przypraw niż w przepisie, a potem jeszcze jakieś inne przyprawy tak na oko a i tak smak słonecznika przebijał najbardziej. ale jest zjadliwe;)
Nie spodziewałam się że to będzie tak pyszne!
cieszę się, że smakuje 🙂
Najlepszy przepis na pasztet! Robię go często, jest pyszny 🙂
Przed
Szklanka soczewicy przed ugotowaniem czy po ugotowaniu?
właśnie zrobiłam i spróbowałam – pyszna!! dodałam sosu sojowego, trochę płatków drożdżowych, a pieczary usmażyłam na oliwie. dzięki za przepis!
Biegnę do garów!