Najczęściej wykorzystywana w potrawach soczewica, to: zielona, brązowa i czerwona. Rzadko na naszych stołach pojawia się żółta i czarna. Zielona i brązowa, są uprawiane w naszym kraju powszechnie. Pozostałe tylko w nielicznych gospodarstwa i są sprowadzane do naszego Kraju. Czarna soczewica, zwana belugą ma wyjątkowy smak. Orzechowy, lekko mączny. Po ugotowaniu zachowuje swój ciemny kolor i kształt. Czas jej gotowania jest podobny do brązowej, czyli około 25 minut. Nie wymaga moczenia. Jej zastosowanie jest podobne, jak innych. Do sałatek, zup, pasztetów, farszów na pierogi czy paszteciki oraz wszelakich past. Tą ostatnią postanowiłem wzbogacić w pełne umami suszone pomidory w oleju. Nie wszyscy używają masła czy miękkich margaryn do smarowania pieczywa. Można smarować hummusem, dowolnymi pastami na bazie tofu, pieczonych warzyw czy innych strączków. Beluga w towarzystwie suszonych pomidorów jest idealna. Do miksowania użyjcie również oleju z moczenia pomidorów. Nadaje tłustości i dodatkowego smaku. Belugę możecie kupić bez problemu w marketach i sklepach eko. Pasta szybka w przygotowaniu i idealna nie tylko na pieczywo.
SKŁADNIKI:
– 250 g czarnej soczewicy
– słoik 300 g suszonych pomidorów (masa pomidorów z olejem około 250 g)
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 duży ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– soczewice wsypać do garnka, wlać 3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut (aż będzie miękka)
– odcedzić i przesypać do miski. Dodać starty czosnek oraz pomidory wraz z olejem. Dokładnie zmiksować blenderem
– dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Przechowywać w lodówce 3-4 dni
Wydaje mi się, że idealne będą suszone śliwki lub ugotowane suszone grzyby
Jezyk mi ucieka, ale czym zastapic pomidory, wlasnie zaczelam diete antypotasowa, Panie Pawle niech pan cos wymysli, prosze. Wiem, ze nie bedzie to to samo, ale chetnie bym sprobowala.