KEKS ŚMIETANKOWY
weganon 24 stycznia 2023

DSC_0049

Keks był drugim po murzynku ciastem, który sam upiekłem w wieku 15 lat. Przepis pochodził z miesięcznika „Poradnik Domowy”. Ciasto było proste w wykonaniu, bo zmiksowane jajka ze śmietaną, mieszano z mąką, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Banalne w wykonaniu i zawsze się udawał. Keksy wypieka się najczęściej na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Czy jest możliwe upieczenie go w wersji wegańskiej? Już tak. Idealna jest gęsta i tłusta śmietanka roślinna 15% od PLANTONA. Doskonale wiąże składniki i nadaje przyjemny, śmietankowy smak. Keks jest wilgotny, nie kruszy się, jak to ma miejsce w przypadku keksów na jajkach z dodatkiem śmietany i masła. Wybór bakalii jest wg uznania. Ja lubię rodzynki, orzechy włoskie i laskowe. Wierzch ciasta można polać rozpuszczoną czekolada i posypać wiórkami kokosowymi.

DSC_0053

SKŁADNIKI:

– 300 g mąki pszennej uniwersalnej
– 2 opakowania śmietanki roślinnej 15% PLANTON
– 250 ml mleka sojowego lub owsianego
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100 g rodzynek
– 50 g orzechów włoskich grubo posiekanych
– 70 g orzechów laskowych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżki octu jabłkowego

WYKONANIE:

– piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do keksów o wymiarach 10 na 30 cm wysmarować olejem i wysypać tartą bułką
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, orzechami i rodzynkami
– śmietany wymieszać z octem i mlekiem. Wlać do suchych składników. Szybko wymieszać łyżką. Wlać do formy
– piec około godziny (do suchego patyczka). Grzanie góra/dół, połka poniżej środka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, a keks pozostawić w nim na 10 minut. Wyjąć i wystudzić
DSC_0031
DSC_0059

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *