To kolejna witariańska pasta nie tylko na pieczywo. Ma gładką konsystencję i niesamowicie zielony kolor.
Składniki dobrałem tak, by dominowały te z dużą zawartością kwasów omega 3 i 6. Nie muszę chyba tłumaczyć, jak ważne są to kwasy.
Składniki bogate w te tłuszcze to zielone oliwki, pestki słonecznika, pestki dyni, awokado i siemię lniane. Oprócz nich do pasty dodałem surowego kalafiora, koper, natkę pietruszki.
Dodatek cytryny i mięty dodatkowo podnosi smak tej pasty. Idealnie smakuje po schłodzeniu.
SKŁADNIKI:
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki zielonych oliwek
– szklanka różyczek kalafiora
– 1 miękkie awokado
– 3 łyżki siemienia lnianego
– 3 łyżki pestek dyni
– 5 listków mięty
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 dymka
– połowę pęczka koperku
– połowa pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem
– odstawić na godzinę do lodówki