Ilość składników jest spora ale ciasto robiłem na zamówienie dla sporej liczby gości więc musiało powstać w dużej tortownicy. Na własne potrzeby spokojnie można ilość składników podzielić przynajmniej na połowę.
Spód to mieszanka nerkowców, migdałów i fistaszków z daktylami a krem czekoladowy to trochę przypadek bo miał być tylko krem kokosowy z 90% czekoladą ale akurat robiłem mleko z nerkowców i migdałów i nie miałem już ochoty zmielonych orzechów zamieniać w ser więc dodałem do kremu.
Co do owoców to wiem, że nie jest teraz na nie sezon ale tak ładnie na mnie patrzyły w sklepie, ze nie mogłem ich ominąć
SKŁADNIKI:
Na spód:
– po szklance: nerkowców, migdałów i fistaszków niesolonych
– 2 szklanki daktyli
– 3 łyżki oleju kokosowego
Na krem:
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– 4 czekolady wegańskie
– 2 łyżki kakao
– po 1 szklance: nerkowców i migdałów
– 3 łyżki cukru melasowego muscovado lub syropu z agawy (tak na prawdę to ilość słodziwa do smaku)
– skórka z jednej cytryny
– owoce do przybrania
WYKONANIE:
– nerkowce, migdały i fistaszki zmiksować na drobne okruszki
– daktyle namoczyć w wodzie na godzinę, odcisnąć nadmiar wody i zmielić, dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na godzinę
– nerkowce i migdały bez skórki namoczyć na noc w wodzie, przemyć i jeżeli robimy mleko na każda szklankę namoczonych orzechów zalać 3 szklankami wody i zmiksować dokładnie blenderem, odcedzić mleko a zawiesinę wykorzystać do ciasta lu zmiksować orzechy i migdały bez dodatku wody
– do garnka dodać zmielone orzechy, krem kokosowy, połamaną czekoladę, kakao, słodziwo i skórkę z cytryny, cały czas mieszając podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, masę lekko przestudzić i przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki
– gdy krem zacznie się ścinać ułożyć na wierzch owoce
– wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin
– wystarczy kawałek i zapas czekolady na kilka dni zapewniony
Udało się i to sporo przemycić
Pozdrawiam
Fajny przepis, sporo w nim energetycznych skladnikow nerkowiec, rozne orzeczy, ciasto w ktorym udalo sie przemycic sporo dobrych rzeczy. Pozdrawiam serdecznie Beata
Jest pycha i rzeczywiście upust łakomstwa przy tym cieście jest możliwy
Ale pysznie wyglada, ja na tym ciescie dalabym upust mojemu lakomstwu. Pozdrawiam serdecznie Beata
Jak pisałem na wstępie ti ilość była na dużą 30 cm tortownicę. Na normalną wystarczy spokojnie połowa składników
o matko 4 czekolady…. chyba wypróbuję z 2 może wystarczy
Ja tez preferuje domowe wyroby poza jednym wyjątkiem – ciastami z Vege Miasto. Mają obłędne
wystarczy spojrzeć, od razu ślinka cieknie! a po przeczytaniu składników jeszcze bardziej! na słodkości zawsze znajdzie się miejsce – tylko takie, domowe i zdrowe, uwielbiam!