W swoich dokonaniach kulinarnych przerobiłem już tony różnych ciastek ale te chyba biją na głowę czas przygotowania i składniki. Są idealne gdy brak jest czasu a mamy ochotę na coś słodkiego do przegryzienia. Nie pakujemy do środka żadnych tłuszczy, jajek a mąką jaka występuje to kukurydziana więc ciacha są bezglutenowe.
Jakie są składniki? Wiórki kokosowe, banany, mak, mąka kukurydziana, rodzynki i żurawiny, orzechy włoskie i syrop dowolnie jaki do posłodzenia. Wystarczy wszystko wymieszać w misce i upiec i gotowe. Na wierzchu wylądowała czekolada z dodatkiem cynamonu.
Do popołudniowego mleka z orzechów laskowych są idealne, tak jak i na piknik
SKŁADNIKI:
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 banany
– 6 łyżek mąki kukurydzianej
– 2 łyżki maku
– 3 łyżki rodzynek
– 3 łyżki suszonej żurawiny
– szklanka dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
– czekolada weganska
– syrop do posłodzenia (u mnie daktylowy)
– łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– do miski wkładamy wiórki, mak, banany i orzechy. Całość miksujemy blenderem ręcznym
– do masy dodajemy mąkę, rodzynki, żurawinę, mak i syrop w ilości by zapewnić sobie odpowiednią słodkość
– za pomocą łyżki (ja użyłem taką do lodów) kładziemy masę na papier do pieczenia
– ciastka pieczemy 30 minut w 180°C
– ciastka studzimy
– w garnku rozpuszczamy czekoladę z cynamonem i syropem
– rozpuszczoną czekoladę przenosimy do woreczka (np. do mrożonek), obcinamy końcówkę i wyciskamy cienkim strumieniem na ciastka. Chłodzimy
Tak. Suche składniki w tych samych ilościach, co w przepisie
czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić pszenną ew płatkami owsianymi ? jesli tak to w jakiej ilosci ?
Na pocieszenie dodam, że temu przepisowi przyklasnęłam bo to dam radę zrobić i żadnych składników z innej planety nie ma. Nareszcie mi się udało znaleźć "przystań" 😛 ślinka mi cieknie jak przeglądam ten blog, a z drugiej strony czuję rozpacz bo wiem, że nie potrafię tego albo tamtego przepisu zrobić..
ja też, ale niestety nikt mi tak nigdy nie będzie gotować.. Nawet nie wiesz, jakie szczęście ma twoja partnerka. Ja staram się nauczyć czegoś rodzinę i serwować im takie jedzenie, pokazać, że się da.. Przeglądałam chyba pół godziny przepisy na obiad, eliminując 90%: bo tu nie podpiekę w piekarniku, bo nie umiem, nie mam mleka kokosowego i najwyżej je na ciasto zużywam, bo drogie jak cholera i traktuje jak złoto, mleko migdałowe? chyba w snach, jarmuż? a jak takie warzywo wygląda i gdzie znaleźć i skąd wiedzieć, że będzie świeże i nie napakowane chemią? mąka z soczewicy, taa najwyżej sama soczewica ale gdzie z tego mąkę, bo w sklepie takiego wynalazku nie dostrzegłam.. Z pozoru proste przepisy generują tyle pytań w mojej głowie nie radzę sobie a chcę, by moja rodzina była zdrowa a nie ciągle pytała o zasrane mięso do obiadu, mam już tego dosyć
No przykro mi. Jestem już zajęty
Wyjdziesz za mnie? Pytam całkiem poważnie
Pominąć je i dodać tyle samo wiórków kokosowych lub płatki owsiane zwykłe lub górskie
a można czymś zastąpić orzechy?
spokojnie można pominąć
zamiast maku dodac wiecej rodzynek lub wiorek czy po prostu mak mozna pominac?
Cieszę się i życzę smacznego
Upiekłam, są pycha!
To zależy od wielkości jakie się robi. U mnie wyszło 20 sztuk
Ile ciastek wychodzi z tych podanych ilości składników?
Ja te ciastka odkryłam dawno Nie dosładzam. Zmieniam mąki/płatki/dodatki.
I co najważniejsze, są proste i szybkie w wykonaniu
oczywiście, że je zrobię – są po prostu idealne! jest kokos, jest pysznie 😀 poza tym banany, mak, orzechy…same dobrocie
Może i super ale Twoje wymiatają
Koniecznie. Są bardzo proste w wykonaniu
super te ciasteczka, wszystkie składniki bardzo lubię i na pewno te małe słodkości były w smaku idealne
Wyglądają wybornie! Muszę zrobić, przepadam za takimi łakociami