MLEKO OWSIANE
weganon 2 stycznia 2015

 
Mleko owsiane jest drugim po sojowym mlekiem roślinnym jaki przygotowałem w swoim życiu. Sojowe robiłem w latach 90 kiedy o „gotowcach” można było pomarzyć. Owsiane przemawia do mnie bardziej chyba ze względu na to, że owies nie jest jeszcze uprawiany jako GMO i jest łatwiejszy w obróbce.
Mleko owsiane poza tym ma wiele zalet. Mogą stosować go osoby, które są uczulone na mleka z orzechów, nie tolerują laktozy.  Zawiera duże ilości witamin (szczególnie A i B), błonnika, żelaza, więcej wapnia niż mleko krowie (o 10%). Jest niskokaloryczne – ok 100 kcal w szklance. Nie zawiera cholesterolu. Mleko w konsystencji jest lekko wodniste i lekko orzechowo – mączne w smaku ale dodatek np. miodu z mniszka, syropu daktylowego czy klonowego nadaje mu niepowtarzalny smak.
Ja zdecydowanie wolę jako bazę do naleśników orkiszowych czy gryczanych, deseru jaglanego z truskawkami czy budyniu waniliowego.
Poniżej podaję przepis na mleko owsiane, które jest proste i szybkie w wykonaniu (oczywiście nie licząc czasu moczenia płatków)



SKŁADNIKI:


1 szklanka płatków owsianych (tylko górskie bo są mniej przetworzone niż błyskawiczne)
3 szklanki wody
Dodatki smakowe wg uznania (miód mniszkowy, syrop klonowy, z daktyli,
stewia, ksylitol)



WYKONANIE:


– Płatki moczyć ok 8 godzin (na noc) w letniej wodzie
– Przenieść płatki z wodą do malaksera i zmiksować
– Całość przecedzić przez gęste sitko lub gazę i gotowe
– Mleko przechowywać do 3 dni w lodówce


4 Komentarze

  1. Próbowała już kilka razy robić to mleko wg tego przepisu, ale po zmiksowaniu wychodzi mi taki „glut”, że nie jestem w stanie przecedzić masy przez gazę…Spotkałam się też z przepisem na mleko owsiane z płatków owsianych podprażonych na suchej patelni i zalanych letnią wodą, a następnie zmiksowanych. Taki płyn jest klarowny i łatwo go przecedzić, wiem bo próbowałam:) Jak Pan sądzi, czy ten drugi przepis jest ok? Czy sądzi Pan, że namaczanie płatków jest niezbędne? Dziękuję i pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *