Wracam do Was po małej przewie. Powrót jest słodki, choć bez cukru. Mamy pełnię sezonu dyniowego i orzechowego. Korzystajmy z niego pełnymi garściami. Kolejny za rok. Przetwarzajmy na słodko i wytrawnie. Sprawmy sobie ulubione desery, pełne smacznych i zdrowych składników. Deser ma nie tylko cieszyć podniebienie, ale dostarczać również cennych składników odżywczych.
Gdybym miał wymienić w kolejności ulubione orzechy, to na szczycie są laskowe, potem włoskie, migdały, ziemne, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe, a na końcu makadamia. Lubię z nich masła, mleka, oleje. O ile kupno masła fistaszkowego nie jest problemem, to z orzechów laskowych czy włoskich, już jest. Dla mnie to dziwne, że są półki pełne zagranicznych maseł, a z naszych orzechów tak niewiele. Na całe szczęście te, co są to majstersztyk. Prawdziwe 100% masło lub miazga pojawiło się niedawno. Możemy podziękować ORZECHOWNI. To masło jest obłędne. Nie znajdziecie w nim cukry, utwardzonych tłuszczy itp. dziwactw. Idealnie nadaj się do smarowania i robienia kremów. Jeden z nich właśnie Wam zaprezentuje w tym przepisie. Banalnie prosty, wybitny w smaku i uniwersalny w zastosowaniu.
SKŁADNIKI:
Formy na tartę z wyjmowanym dnem: 8 szt. o śr. ok. 8 cm lub na jedną dużą o śr. 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 2-3 łyżki lub więcej dowolnego gęstego dżemu
Na krem:
– 3 łyżki masła laskowego (użyłem TEGO)
– 1 szklanka musu dyniowego (z hokkaido)
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (powyżej 17% tłuszczu i 82% kokosa), wstawiona do lodówki na 2-3 dni
– sok z cytryny, ksylitol lub dowolny syrop do smaku
– ¾ szklanki kwaśnego dżemu (u mnie żurawinowy)
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać dżem i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki foremek i wyłożyć cienko masą
– na spód wyłożyć dżem i równo rozsmarować
Krem:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Ubić dokładnie trzepaczką
– dodać mus dyniowy oraz masło laskowe i ponownie wymieszać trzepaczką
– dodać sok z cytryny i słodziwo do smaku. Krem powinien być wyrazisty w smaku
– krem wyłożyć na dżem
– na wierzch można wyłożyć orzechy, żurawinę lub inne owoce
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje
A jakie łatwe w zrobieniu
Aaaaaaaaaaaaaa jakie to jest piękne !!! a skład bajka , piękne , pyszne i zdrowe to tylko Weganon potrafi
jestem od niego uzależniony. Wcinam łyżkami
Pozgrawiam
Pysznie wyglądają, jak takie małe torciki;) ale to, że jest pysznie i pięknie to już tradycja u Ciebie:))) A ja właśnie kupiłam miazgę orzechową solony karmel z Orzechowni:) jeszcze nigdy nie jadłam takiego zestawienia, jest po prostu pyyyszne!!!:) Pewnie już próbowałeś? Smakuje Ci?
Pozdrawiam