Pamiętam z dawnych lat, kiedy w każdą niedzielę robiło się makarony do rosołu lub pomidorowej. Wielkie płachty ciasta były układane na lnianych obrusach a później cięte w paski. Taki makaron nie ma sobie równych.
Żółty kolor zawdzięczał żółtkom. Z widomych przyczyn teraz to niemożliwe. Zazwyczaj do mąki dodaję kurkumy lub curry. Oprócz koloru jest jeszcze smak. Najlepsze makarony wychodzą mi z mąki orkiszowej (te do szybkiego zużycia) lub z dodatkiem semoliny do wysuszenia.
Kiedy ostatnio robiłem dyniowe ciasto drożdżowe zauważyłem, że nadaje on ładnego koloru. W ten sposób powstało ciasto na kluski. By miało fajny wygląd i wyjątkowy smak dodałem zioła. Sprasowane między dwa placki tworzą witraż. Tak przygotowane taśmy można ciąć w dowolne kształty. Wstążki, kokardki czy płaty na lazanie. Najlepszy jest jednak w formie niewielkich tasiemek razem z wegańskim rosołem
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka puree z dyni
– 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
– łyżeczka soli
– ewentualnie woda
– listki dowolnych ziół (lubczyk, natka pietruszki, kolendra, tymianek, koperek i inne)
WYKONANIE:
– dynię (najlepsza o intensywnym kolorze np. Hokkaido lub piżmowa), umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 1 szklankę. Resztę zamrozić do innych przepisów
– mąkę wymieszać z solą i dodać dynię
– zagniatać kilka minut. W zależności od wilgotności miąższu będzie trzeba dodać wody lub mąki. Ciasto powinno być elastyczne, ale lekko twarde. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut
– wałkować cienko a następnie układać listki dowolnych ziół. Nakładać na wierzch drugi placek i ponownie wałkować. Kroić w dowolne kształty
– makaron można suszyć lub gotować 2-3 minuty we wrzątku
Świeży do 3 dni w lodowce. Wysuszony w słoiku, kilka tygodni
Jak długo można przechowywać ten makaron? W czym go przechowywać?
powinien być OK
Witam a czy ciasto na ten makaron będzie się też nadawało na ravioli z płynnym żółtkiem?
mam przystawkę do miksera Kitchen Aid
A jaka masz maszynkę do makaronu?
Tak mniej więcej 10 opakowań suszonego makaronu zamawiają znajomi co miesiąc, więc mam co robić
tak mnie kusisz tymi dyniami, że nie dosyć, że będę zajadać tutejsze, to jeszcze Mama posyła mi polskie Hokkaido <3
przepiękny ten makaron! powinieneś takie sprzedawać 😀
dostałem w zestawie do miksera Kitchen Aid
kukurydziana zmieszana z ziemniaczaną
Źle trawię orkisz… Jaką mąką można go zastąpić? Oprócz pszennej oczywiście
Fajny wieszaczek na makaron. Można go gdzieś kupić czy sam stworzyłeś?