Pamiętam z dawnych lat, kiedy w każdą niedzielę robiło się makarony do rosołu lub pomidorowej. Wielkie płachty ciasta były układane na lnianych obrusach a później cięte w paski. Taki makaron nie ma sobie równych.
Żółty kolor zawdzięczał żółtkom. Z widomych przyczyn teraz to niemożliwe. Zazwyczaj do mąki dodaję kurkumy lub curry. Oprócz koloru jest jeszcze smak. Najlepsze makarony wychodzą mi z mąki orkiszowej (te do szybkiego zużycia) lub z dodatkiem semoliny do wysuszenia.
Kiedy ostatnio robiłem dyniowe ciasto drożdżowe zauważyłem, że nadaje on ładnego koloru. W ten sposób powstało ciasto na kluski. By miało fajny wygląd i wyjątkowy smak dodałem zioła. Sprasowane między dwa placki tworzą witraż. Tak przygotowane taśmy można ciąć w dowolne kształty. Wstążki, kokardki czy płaty na lazanie. Najlepszy jest jednak w formie niewielkich tasiemek razem z wegańskim rosołem 🙂
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka puree z dyni
– 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
– łyżeczka soli
– ewentualnie woda
– listki dowolnych ziół (lubczyk, natka pietruszki, kolendra, tymianek, koperek i inne)
WYKONANIE:
– dynię (najlepsza o intensywnym kolorze np. Hokkaido lub piżmowa), umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 1 szklankę. Resztę zamrozić do innych przepisów
– mąkę wymieszać z solą i dodać dynię
– zagniatać kilka minut. W zależności od wilgotności miąższu będzie trzeba dodać wody lub mąki. Ciasto powinno być elastyczne, ale lekko twarde. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut
– wałkować cienko a następnie układać listki dowolnych ziół. Nakładać na wierzch drugi placek i ponownie wałkować. Kroić w dowolne kształty
– makaron można suszyć lub gotować 2-3 minuty we wrzątku
Świeży do 3 dni w lodowce. Wysuszony w słoiku, kilka tygodni
Jak długo można przechowywać ten makaron? W czym go przechowywać? 🙂
powinien być OK
Witam a czy ciasto na ten makaron będzie się też nadawało na ravioli z płynnym żółtkiem?
mam przystawkę do miksera Kitchen Aid
A jaka masz maszynkę do makaronu? 🙂
Tak mniej więcej 10 opakowań suszonego makaronu zamawiają znajomi co miesiąc, więc mam co robić 🙂
tak mnie kusisz tymi dyniami, że nie dosyć, że będę zajadać tutejsze, to jeszcze Mama posyła mi polskie Hokkaido <3
przepiękny ten makaron! powinieneś takie sprzedawać 😀
dostałem w zestawie do miksera Kitchen Aid
kukurydziana zmieszana z ziemniaczaną
Źle trawię orkisz… Jaką mąką można go zastąpić? Oprócz pszennej oczywiście 🙂
Fajny wieszaczek na makaron. Można go gdzieś kupić czy sam stworzyłeś?