LECZO Z JARMUŻEM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ
weganon 31 lipca 2018

DSC_0326

Gdy pojawiają się pierwsze cukinie, papryki i młode cebule, czas na leczo. Sycące danie, które jest obecne, niemalże w każdym domu. Technik i składników jest tyle, co przygotowujących. Jedni obsmażają każdy ze składników. Inni tylko duszą z odrobiną wody. Jedne są gęste a inne przypominają zupy. Co do składników, to obowiązkowa jest cebula, pomidory i papryka. Resztę ingrediencji to dowolność. Cukinia, kabaczek, czasem dynia. W wersji wegańskiej lub z kiełbasą. Podawane z chlebem, ziemniakami, czasem ryżem czy kaszą. Przyprawy to ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i czasem majeranek.

Tak wygląda klasyka. I smakuje zawsze wyjątkowo. Jednak czasem robimy pewne zmiany. Dodajemy to, co mamy w lodówce. Takie leczo na winie, czyli co się nawinie to do gara. Podobnie jest z tym. Oprócz podstawowych składników, jest jarmuż i czerwona soczewica. Czy zmieniają smak? Nie. Jarmuż daje nam bogactwo składników odżywczych a soczewica zapewnia białko i zagęszcza całość. Kolejne wersje będą z grzybami, bakłażanem czy kabaczkiem :)

DSC_0344

SKŁADNIKI:

– 2 średnie cukinie
– 3 kolorowe papryki
– 3 średnie cebule
– 4-5 liści jarmużu
– ½ szklanka czerwonej soczewicy
– 6 średnich pomidorów
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki

– 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– sól, pieprz i wędzona papryka do smaku

WYKONANIE:

– paprykę, cebulę i cukinie, pokroić w średnią kostkę. Każdy składnik podsmażyć na oleju. Przenieść do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i szklankę wody
– jarmuż drobno posiekać, dodać do garnka wraz z soczewicą. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu aż składniki będą miękkie
– pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną i odparuje większość płynu
– dodać przyprawy i doprawić do smaku

DSC_0328

DSC_0349

DSC_0346

3 Komentarze

  1. Właśnie zrobiłam :) z połowy porcji a i tak wyszło dużo. Dla mnie mega pyszne, delikatne i koniecznie trzeba dodać wędzona paprykę bo daje Ten wyjątkowy smak.

  2. Leczo wygląda baaardzo zachęcająco! Nie wpadłabym na to, żeby dodać do niego jarmuż, ale coś mi mówi, że będzie pyszne :) Na pewno wypróbuję przepis.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *