Potrawy z suszonych grzybów na wigilijnym stole są obowiązkowe. Grzyby symbolizują inne światy, leśne ostępy i magię. Zbiera się je i suszy, by oddały swój niepowtarzalny smak potrawom świątecznym. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, pasztecikach, pierogach, krokietach i zupach. Dziś będzie o tych ostatnich.
Zupa grzybowa występuje na wigilijnych stołach, niemal w całym kraju. Podawana z makaronem (najczęściej łazankami), czasem z kaszą, ale najczęściej w formie czystej. Bardzo aromatyczna, esencjonalna i wyjątkowa w smaku. Jest jeden region, w którym grzybowa jest inna. To mazowieckie Kurpie. Region bogaty w lasy, a więc i w grzyby. Od ponad 100 lat w tym regionie, przygotowuje się grzybową z dodatkiem kwasu z kiszonej kapusty. Zupa jest czymś pomiędzy grzybową, a kapuśniakiem. Ma charakter barszczu grzybowego. Jeżeli lubicie takie smaki, to zupa przypadnie Wam do gustu. Ja pochłonąłem talerz ze smakiem. Polecam w odmianie do klasycznej grzybowej.
SKŁADNIKI:
– 100 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
– 1 litr wody
– 1-2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty (ilość zależy od kwaśności soku)
– garść kiszonej kapusty (opcjonalnie)
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki śmietanki roślinnej (użyłem Plantona)
– 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– grzyby zalać litrem zimnej wody i odstawić na 7-8 godzin
– wyjąć grzyby z wody, przepłukać zimną wodą (większe można pokroić). Wodę z moczenia delikatnie odlać znad zanieczyszczeń i odmierzyć i uzupełnić zimną woda do litra. Wlać do garnka. Dodać grzyby, ziele, liście, kiszoną kapustę, szczyptę soli, 1 szklankę soku z kiszonej kapusty
– gotować na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Dodać ewentualnie więcej soku
– śmietankę wymieszać z mąką i zahartować zupą
– wlać do garnka i mieszając, zagotować
– doprawić do smaku solą i pieprzem
Z całego serca dziękuję<3 Przepis chciałam polecić przyjaciołce, która szuka ciekawych wege przepisów. Poczekam <3
I przepraszam
Nie kasuje. Kilka miesięcy temu miałem awarie serwera i ponad 400 przepisów uległo utracie. Próbuje je odtwarzać i ponownie umieszczać. Jest ogrom pracy i nie wszystkie da się znów umieścić
Dlaczego kasuje Pan przepisy… moje ukochane łężnie <3
Bardzo proszę i życzę kolejnych regionalnych przysmaków
O blogu usłyszałam w Radiu Książki u Michała Nogasia. Zostałam kupiona przepisem na siemieniotkę.Znany mi smak wigilijny, gotowała ją moja babcia, 30 lat temu. Dziękuję ❤️
Powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tego typu zupy. Wygląda ciekawie 😉
Wesołych Świąt
Wesołych Świąt brzuchpasterzu
Będzie wtedy miała czosnkowy posmak. Mnie on nie odpowiadał w tej zupie
Świetny przepis! Czy można zastąpić kwas z kapusty, kwasem z ogórków?