KREMOWE LODY Z OWOCÓW JAGODOWYCH Z TAHINĄ I MASŁEM ORZECHOWYM
15 stycznia 2016
Dziś nie będzie dużego wstępu. Ochota na kremowe sorbety czy lody jest cały rok. Używam ich często, jako lek na bolące gardło. Zawsze mi pomagają. Jak zrobić wegańskie lody w parę chwil? Wystarczy zmiksować mrożone owoce. Maliny, jagody, porzeczki, jeżyny, truskawki i banana. Dla kremowej konsystencji krem kokosowy, masło orzechowe i sezamowa pasta.
Nie ma potrzeby dodawania jakiejkolwiek słodyczy. Kilka ruchów blenderem lub malakserem i mamy coś wyjątkowego
SKŁADNIKI:
– 1 mrożony banan w małych kawałkach
– szklanka mrożonych dowolnych owoców jagodowych
– 10 mrożonych truskawek
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki pasty tahini
WYKONANIE:
– do blendera przekładamy owoce, masło i tahinę
– z puszki mleka wybieramy tylko białą, stałą część i dodajemy do pozostałych składników
– całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy
– jeżeli chcemy otrzymać lody o bardziej zwartej strukturze, należy wstawić je na godzinę do zamrażarki
takimi lodami nie pogardzę o żadnej porze roku, są świetne! <3
Mimo, że śnieg za oknem to chętnie bym takie lody zjadła