Dziś nie będzie dużego wstępu. Ochota na kremowe sorbety czy lody jest cały rok. Używam ich często, jako lek na bolące gardło. Zawsze mi pomagają. Jak zrobić wegańskie lody w parę chwil? Wystarczy zmiksować mrożone owoce. Maliny, jagody, porzeczki, jeżyny, truskawki i banana. Dla kremowej konsystencji krem kokosowy, masło orzechowe i sezamowa pasta.
Nie ma potrzeby dodawania jakiejkolwiek słodyczy. Kilka ruchów blenderem lub malakserem i mamy coś wyjątkowego 🙂
SKŁADNIKI:
– 1 mrożony banan w małych kawałkach
– szklanka mrożonych dowolnych owoców jagodowych
– 10 mrożonych truskawek
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki pasty tahini
WYKONANIE:
– do blendera przekładamy owoce, masło i tahinę
– z puszki mleka wybieramy tylko białą, stałą część i dodajemy do pozostałych składników
– całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy
– jeżeli chcemy otrzymać lody o bardziej zwartej strukturze, należy wstawić je na godzinę do zamrażarki








takimi lodami nie pogardzę o żadnej porze roku, są świetne! <3
Mimo, że śnieg za oknem to chętnie bym takie lody zjadła 🙂