Lubię sobie zasiąść i wcinać łyżkami kremy czekoladowe lub kakaowe. Oczywiście te w wersji roślinnej i najlepiej bez cukru, ale słodkie. To nie problem zrobić coś takiego. Blog obfituje w takie cuda, bo czekolada w kuchni Weganona to mus mus i jeszcze raz mus
Z czego takie kremy zrobić? Chyba prościej będzie powiedzieć, z czego nie. Banan, awokado, strączki, bataty, daktyle, dynia, kasza jaglana itd. Możliwości są praktycznie nieograniczone.
Jako smarowidła do pieczywa czy naleśników lub deser z dodatkami. Uwielbiam połączenia takich kremów z konfiturami lub owocami. Wiśnie, śliwki, maliny czy truskawki. Idealna kompozycja na podwieczorek czy nawet II śniadanie
SKŁADNIKI:
– 2 spore bardzo dojrzałe banany
– 1 duże miękkie awokado
– 3 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
– 1 kopiasta łyżka kakao
– 1 szklanka śliwek suszonych + do ozdoby
– 3-4 łyżki konfitury wiśniowej
WYKONANIE:
– do miski włożyć obrane banany, awokado, śliwki (najlepsze są te miękkie) i syrop. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub malakserem
– dodać kakao i dokładnie wymieszać
– do słoiczka nałożyć część kremu, konfiturę i resztę kremu. Ozdobić śliwkami
Rewelacyjny to mało powiedziane. Zrobiłam dzisiaj i powiem tak… idealny Ojej, szkoda, że muszę liczyć kalorie…
wersja na bogato i zapewne pyszna
Mniam!!:) Właśnie wykonałam ten pyszny deser, choć z małymi modyfikacjami z racji braku konfitury jakiejkolwiek, zamiast której było masło orzechowe z „jahelnymi pukancami”, orzechami ziemnymi niesolonymi, przyprószone kokosowymi wiórkami. Pyszności!!! Sam krem przypomina mi i budyń i powidło w jednym:) super! Dzięki za insirację!!!:)
Dobrego dnia:)