Mielone na obiad weekendowy, muszą być. Do tego surówka z kiszonej kapusty, marchewka z groszkiem lub buraczki. Uzupełnienie to puree ziemniaczane lub te kulki, które widzicie na zdjęciu. Przepis podam jutro. Dziś możecie sobie upiec kotlety
Nie raz zadawaliście mi pytania, kiedy znajduje czas na gotowanie. Tak się składa, że w ciągu dnia, zawsze mam takowy, na małe, co nieco. Czasem jest to coś większego, a czasem małego. Na szybko lub z większym nakładem pracy. Korzystam również z gotowych produktów. Wtedy wybieram te, które są szybki, proste w wykonaniu, a przede wszystkim z naturalnych składników. Takie są na pewno Dania Babci Zosi. Zawsze mam w szafce zapas tych pudełeczek. Na słodko lub wytrawnie. Wystarczy dodać wody, 10-20 minut i gotowe. Pyszny obiad lub deser w chwilę. Te „gotowce” oparte są wyłącznie o naturalne składniki. Kasze, ziarna, zioła, suszone warzywa, grzyby czy owoce. Nie znajdziecie w nich cudacznych dodatków typu E itp. Najważniejsze jednak jest to, że są smaczne i tanie. Dostępne w wielu sklepach.
Lubię czasem małe eksperymenty z Daniami Babci Zosi. Zamieniam gotowe danie w coś odmiennego. Przykładem jest przerobienie kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem. Wystarczyło dodać mus dyniowy, mąkę gryczaną, sól, pieprz i kozieradkę. Z powstałej masy powstały aromatyczne kotlety. Lepiej je upiec niż smażyć. Jak widzicie, wystarczy kilka minut i pyszny obiad gotowy
SKŁADNIKI:
– 1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem
– 1 szklanka musu dyniowego
– 2 łyżki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu (użyć 2 torebki z opakowania). Wystudzić
– do zimnej kaszy dodać mus dyniowy i resztę składników. Dokładnie wymieszać
– odstawić na 30 minut do lodówki
– formować kotlet wilgotnymi dłońmi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 15 minut w 175°C. Po wyjęciu z pieca, chwilę odczekać. Kotlety będą bardziej twarde i nie rozpadną się
polecam ich produkty. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Dostępne np. w Lidlu. Bardzo dziękuję za miłe słowa
Pozdrawiam
Pierwszy raz spotykam się z produktami ‚Dania Babci Zosi’, sklep wygląda zachęcająco, dlatego na pewno skuszę się na złożenie tam zamówienia.
Kotleciki z przepisu wyglądają niesamowicie apetycznie! Świetna inspiracja na wykorzystanie tej mieszanki z kaszą gryczaną
P.S. to jest chyba jedyny wege kulinarny blog, który czytam ‚od deski do deski’ 😀 włącznie ze wstępem, czy informacjami dotyczącymi produktów regionalnych 😀
Pozdrawiam