Słowo krokiet i pierwsza myśl, z kapustą i grzybami. Do tego kubek czerwonego barszczu. Wspomnienie rodzinnego domu, Wigilii. Jednak w mojej kuchni są jeszcze inne krokiety. Z masy ziemniaczanej. Farsz przeróżny. Kapusta z grzybami, strączki, kasze z ziołami. Barszcz również jest, ale sos grzybowy to obowiązek. Dwa idealne połączenia. Ziemniaki z koperkiem i soczewica z duszoną cebulą. To nie może nie smakować
Nie wiem czy wiecie, ale krokiety są w naszych potrawach regionalnych. Na Mazurach i Warmii, to słynne farszynki. Ziemniaczane krokiety wypełnione mięsem i jajkami na twardo. Na Podkarpaciu, w masę ziemniaczaną zawija się mięso w żółtym serem. Inne rejony tez mają swoje pyszne propozycję.
W moich do masy ziemniaczanej, dodałem sporą ilość koperku. Uważam, że trzeba urozmaicać codzienne potrawy. Farszem jest moja ulubiona soczewica. Z dodatkiem duszonej cebuli, kozieradki, gałki muszkatołowej, majeranku, czosnku i cząbru. Krokiety można panierować w bułce, ale nie jest to konieczne. Nieodzowny dodatek to sos grzybowy. Możecie go wymienić na pomidorowy
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– około 1 kg ziemniaków
– 1 pęczek koperku
– 1 płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 średnie cebule
– ½ łyżeczki cząbru
– 1 łyżka majeranku
– 1 spory starty ząbek czosnku
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i zmielić blenderem na gładko
– cebule drobno pokroić, udusić na oleju z dodatkiem szczypty soli. Dodać do soczewicy wraz z resztą składników. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
Ciasto:
– ziemniaki ugotować, dokładnie utłuc. Dodać drobno posiekany koperek, sól i pieprz
– nabierać masę ziemniaczaną w wilgotne dłonie. Rozpłaszczać, kłaść farsz i dokładnie zlepiać. Wszelkie nierówności i spękania, wyrównać palcami. Nadać krokietowy kształt
– można panierować w tartej bułce lub drobno pokruszonych orzechach włoskich
– smażyć na oleju z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i ulubioną surówką
Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka
u mnie bez mąki krokiety rozpadały się
Super
Aha, ja w niczym nie panierowałam i wyszły z wierzchu chrupiące a w środku miękkie, pyszne
Super przepis! W sumie to moje pierwsze w życiu krokiety i od razu strzał w dziesiątkę, są pyszne! Niestety bez dodatku mąki rozpadają się.
Pod dodaniu „na oko” pszennej i odrobiny ziwmniaczanej usmażyły się pięknie!
Następnym razem spróbuję upiec w piekarniku.
zależy od ziemniaków
A ile tej maki dodajesz?
Ja dodaję mąki ziemniaczanej i piekę w piekarniku 20 minut, są super
Obawiam się, że mogą się rozpłynąć, ake może się mylę
A do piekarnika mozna je włożyć?
Bardzo prosty
Pieczarki usmażyć, aż odparują wodę. W garnku zagotować 1/2szklankę wody z 1/2 szklanki dowolnej śmietany roślinnej. W 1/2 szklanki wody rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz 3-4 suszone i sproszkowane grzyby, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka, gotować około minuty. Dodać grzyby i gotowe
Totalnie przepadłam 😛 A sos na zdjęciu grzybowy? Jeśli tak, to jak zrobiony? Chcę znać przepis 😀
wyglądają bosko