KOKOSOWA TARTA LIMONKOWA
7 marca 2015
Bardzo lubię wszelkie tarty. Zarówno w formie wytrawnej jak i słodkiej. Jeśli chodzi o deserową tartę to pojawia się ona po raz pierwszy na blogu.
Nie ma tu kruchego ciasta w formie spodu. Jest masa składająca się z mielonych orzechów, daktyli i fig. Kremem jest masa z kokosa i limonki. Jako ozdoba posłużyły borówki.
Nadzienie to krem kokosowy ze skórka i sokiem z limonki z dodatkiem awokado. Tarta ma ładny zielonkawy kolor i bardzo cytrusowy smak. Krem jest lekko maziowaty i smakuje trochę jak lody
SKŁADNIKI:
Na spód:
– pół szklanki suszonych fig
– szklanka suszonych daktyli
– szklanka orzechów laskowych
– pół szklanki migdałów
Na krem:
– krem kokosowy z dwóch puszek (puszki włożyć na kilka godzin do lodówki i wykorzystać białą stałą masę)
– 1 miękkie awokado
– skórka i sok z 1 limonki + skórka z 1 limonki do ozdoby
– syrop klonowy lub z agawy lub inne słodziwo do smaku
– owoce do przybrania
WYKONANIE:
– spód – daktyle i figi namoczyć we wrzątku na pół godziny, odsączyć z wody i wycisnąć jej nadmiar, zmiksować na gładko, orzechy i migdały zmiksować i wymieszać razem. Formę do tary wysmarować cienko olejem i wyłożyć dno i boki masą. Włożyć do zamrażarki na godzinę.
– krem – krem kokosowy, sok i skórką z limonki, awokado i słodziwo zmiksować na bardzo gładko i wylać na spód, ozdobić owocami i skórką i wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki na następną godzinę.
a z czego robicie krem kokosowy ?
Wyszła super, dzięki. Zamiast awokado dałam banana.
Dziś odpoczynek od nerkowców
świetna tarta! a byłam przekonana, że masa jest wykonana na bazie nerkowców, a tu zdziwienie!