Jesteśmy już przy 20 przepisie nowej serii, a jeszcze mam trochę do zaprezentowania. Nie raz słyszałem, że Włosi i Włoszki na widok makaronów na słodko, dostają niemal zawału. Co kraj to tradycja, a ta w okresie PRL makaronami na słodko stała. To moje pyszne wspomnienie szkolnej stołówki, ale też domowego obiadu. Makaron świderki albo kolanka z sosem z twarogu z dużą ilością śmietany, cukru waniliowego i czasem mięty. Na koniec całość posypana cynamonem. Co zabawne, uwielbiałem na ciepło i zimno. Pamiętam jak w szkole, panie kucharki postanowiły podać wersję wytrawną – słony twaróg ze śmietaną z dodatkiem podsmażonej cebuli i boczku. Finał? Prawie pełne talerze wracały do okienka. Pani Monika ze świetlicy mało zawału nie dostała i darła się, aby zjadać wszystko. Jedna z nauczycielek od nauczania początkowego, podsumowała kulinarny popis kucharek słowami „Tego cholerstwa nie da się zjeść”. Nigdy już nie pojawił się ten dziwoląg na szkolonej stołówce. Kolejna propozycja to makaron z truskawkami i śmietaną. Tak samo uwielbiałem. Truskawki nie były zmiksowane, a rozgniatane widelcem, by były w małych kawałkach. Czasami truskawki mieszano z twarogiem i oczywiście dosładzano cukrem lub cukrem waniliowym. I w tym przypadku, bardziej wolałem na zimno niż na ciepło. No cóż. To były propozycje letnie i zdecydowanie lepsze niż sos z posiekanych parówek czy mortadeli z koncentratem pomidorowym. Sos boloński był w większości przypadków w sferze marzeń, zarówno w stołówkach czy niektórych domach. Jak zrobić te cuda kulinarne w wersji roślinnej? Truskawki wymieszać z roślinną „śmietanką” i tyle. Sos „twarogowy” to drobno pokruszone tofu naturalne z dodatkiem soku z cytryny i również roślinna „śmietanka”. Do obydwu sosów, najlepiej użyć cukru waniliowego. Idealnie tu pasuje.
SKŁADNIKI:
Sos truskawkowy:
– 400 g świeżych lub mrożonych truskawek
– 2 łyżki roślinnej „śmietanki” (użyłem 18% Plantona)
– cukier waniliowy do smaku
Sos „twarogowy”
– 180 g naturalnego tofu
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 opakowanie roślinnej „śmietanki” (użyłem 18% Plantona)
– cukier waniliowy do smaku
– cynamon do posypania
WYKONANIE:
– truskawki rozgnieść widelcem, wymieszać ze „śmietanką” i cukrem do smaku
– tofu rozkruszyć w palcach lub widelcem na drobne okruszki. Dodac sok z cytryny, „śmietankę” i cukier do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, można dodac trochę dowolnego mleka roślinnego. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, by sos nabrał twarogowego smaku
– ugotować makaron (najlepiej świderki) i wymieszać z sosem. „Twarogowy” najlepiej posypać cynamonem