Pulpety w wydaniu wegańskim mają to do siebie, że są delikatne w strukturze i na dobrą sprawę nie da się ich gotować w płynie. Można oczywiście nawalić tonę mąki i się uda. Ja unikam takich rozwiązań.
Wszystkie kulkowe twory piekę. Bez względu ma ich wielkość. Kiedy robię imprezę, to bardzo często są w formie małych kuleczek na jeden kęs. Gdy mają stanowić danie bardziej obiadowe, są sporymi stworami.
Takie klopsy idealnie prezentują się w towarzystwie sosów. Ten jest połączeniem kilku moich ulubionych. Przenikają się w nim pomidory, kokos, wędzona papryka, słodycz żurawiny, garam masala, curry i wiele innych smaków.
Świetne są na ciepło, ale również na zimno. Z ryżem czy wszelkim zielskiem.
![](http://weganon.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0395-1-683x1024.jpg)
SKŁADNIKI:
Na klopsy:
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka pestek słonecznika
– łyżka curry
– pęczek kopru
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– łyżka mielonej kolendry
– łyżka zataru
Na sos:
– szklanka gęstego sosu pomidorowego
– 5 łyżek octu balsamicznego
– pół szklanki łagodnego ketchupu
– 3 łyżki mleka kokosowego (stałej części z puszki)
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– pół szklanki żurawiny
– łyżka garam masala
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka mielonej kolendry
WYKONANIE:
Klopsy:
– kaszę przepłukać w gorącej wodzie kilkakrotnie i ugotować do miękkości. Wystudzić
– soczewicę ugotować i wystudzić
– pestki słonecznika zmielić na małe okruszki
– soczewicę i kaszę dokładnie zmiksować i połączyć ze słonecznikiem
– dodać zmiksowane pomidory z koprem
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– doprawić solą i pieprzem
– wilgotnymi dłońmi formować spore pulpety i układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 200 stopniach
Sos:
– wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować na małym ogniu około 5 minut
– dokładnie zmiksować blenderem na gładko
To wielkie uznanie za czerwoną soczewicę. Mnie zawsze się rozpada![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Ja dziś przetestowałem wersję z czerwoną soczewicą i było super – nic się nie rozpadało
sosik zaskakująco dobry – nie zdążyłam zblendować i syn w pierwszej kolejności powyjadali całą żurawinę
Pyszne! Sos obłędny!
w zależności jakiej są wielkości, ale wychodzi około 15 sztuka takich średnich
Ile mniej więcej pulpetow wychodzi z tych proporcji?
Czasem trzeba popracować, by później się zajadać![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Smacznego
Zrobiłam, pomimo pominięcia i zamiany kilku składników stwierdzam, że obłędne. Niestety czasochłonne :/
Pulpety zrobiłam wczoraj, wyszły super! Nawet najbardziej wymagające podniebienia w moim domu były zadowolone![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
potwierdzam![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
W smaku powinna być ok, ale może być problem z konsystencją, masa może być za luźna, bo czerwona soczewica rozpada się w gotowaniu, więc wchłania więcej wody. Zielona i brązowa pozostaje w formie ziaren, czyli stanowi stałą bazę klopsa a kasza pełni funkcję "zlepiacza". Ale tak mi się tylko wydaje, bo jeszcze nie próbowałam![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Możesz spróbować, ale czerwona jest zbyt paćkowata na te pulpety
Czy czerwona soczewica może być?Taką akurat mam.
Koniecznie do zrobienia, wyglądają obłędnie 😀 A ja mam taką małą podpowiedź techniczną – gdyby czcionka tytułowa (np. w tym przypadku – PULPETY Z JAGLANEJ I SOCZEWICY Z AROMATYCZNYM SOSEM ) była większa wtedy bardziej wyróżniałaby się z tekstu i łatwiej byłoby ją zauważyć 😉
to prawda, że takie pulpety to świetny pomysł na danie, zawsze można pokombinować z dodatkami i zmienić ich smak, a niezastąpiony sos pomidory tylko wykończy danie![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
/wyglądają przepysznie 😀
A jeśli nie mam zataru?
Bardzo bym je chciała zrobić, mogę pominąć czy dać coś innego?