SKŁADNIKI:
Na brownie:
– szklanka maki gryczanej
– szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
– pół szklanki karobu
– szklanka musu pomarańczowego
– szklanka musu jabłkowego
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki oleju z orzechów laskowych lub włoskich
– 1/4 szklanka syropu z agawy
– pół łyżeczki soli
Na galaretkę kiwi:
– 4 kiwi
– 2 łyżeczki pektyny jabłkowej lub agaru
Na mus:
– 2 szklanki nerkowców
– 1 miękkie awokado
– 2 łyżki karobu
– 3 łyżki kremu kokosowego (domowy lub z puszki mleka kokosowego – górna biała masa)
– skórka i sok z 1 cytryny
– 3 łyżki syropu z agawy
orzechy, migdały, nerkowce do przybrania
WYKONANIE:
Brownie:
– mus jabłkowy i pomarańczowy wykonałem miksując obrane owoce ręcznym blenderem
– wszystkie składniki zmieszać z misce i mikserem ukręcić gęste ciasto (powinno być być gęste ale nie takie żeby można było go lepić w rękach)
– dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 10 minut w 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone), wystudzić
– zmiksować kiwi blenderem i przełożyć do garnka, dodać pektynę lub agar i zagotować a następnie gotować około 1 minuty
– galaretkę wylać na upieczone brownie i odstawić w chłodne miejsce do ścięcia Mus:
– nerkowce namoczyć na minimum 5 godzin w wodzie a następnie zmiksować je z awokado, karobem skórka i sokiem z cytryny, kremem kokosowym i syropem na gładko
– masę wylać na zastygniętą galaretkę kiwi, posypać orzechami
– ciasto wstawić na 3 godziny do zamrażalnika a później przenieść do lodówki
Ja zjadłem jeden i miałem dość a lubię słodycze
takiej słodkości po prostu nie da się oprzeć i wręcz grzechem byłoby nie zjeść więcej niż jeden kawałek 😀
Wyszedł taki twór :-). Też lubię galaretkę z kiwi i z wiśni
Ale pomysłowe ciasto. Uwielbiam galaretkę z kiwi!
I ma trochę bardziej zbitą konsystencję niż zwykłe brownie (to z powodu mąki żytniej)
jakie świetne brownie! zupełnie nietypowe i zaskakujące