JAGLANE PLACKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, GRZYBAMI I KISZONYMI OGÓRKAMI
weganon 28 marca 2017

DSC_0039

Wytrawne placki kojarzą się częściej ze smażeniem. Sporą ilością tłuszczu i dość ciężkim smakiem. Kiedyś tak było w mojej kuchni. Teraz robię tylko tak placki ziemniaczane z dodatkami. Inne wersje wolę pieczone.

Kasza jaglana, suszone pomidory, kapary i dla smaku kiszone ogórki. Dość niecodzienny skład, ale warto spróbować. Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają. Dodatek przypraw powoduje, że placki są aromatyczne.

Po upieczeniu są miękkie, ale wystarczy kilka chwil by stały się bardziej zwarte. Idealne są z dodatkiem hummusu lub sosów czosnkowych z koperkiem :)

DSC_0049

SKŁADNIKI:

– 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 2 suchej)
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 1 szklanka pestek słonecznika zmielonych prawie na mąkę
– 1 łyżka kaparów
– 2 średnie kiszone ogórki
– 5 średnich pieczarek
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka słodkiego curry w proszku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pomidory odcedzić z oleju i również pokroić. Dodać do miski wraz z kaszą
– następnie dodać wszystkie przyprawy i kapary oraz słonecznik. Dokładnie wyrobić masę. Dodać soli i pieprzu do smaku
– napierać masę łyżką i w wilgotnych dłoniach formować placki. Układać na papierze do pieczenia
– piec 25minut w 180°C. Po upieczeniu odstawić na 2-3 minuty (placki lekko twardnieją). Przenieść na talerz za pomocą łopatki i polać dowolnym sosem

DSC_0032

DSC_0050

DSC_0038

7 Komentarze

  1. Witam serdecznie, niestety jestem uczulona na slonecznik, czy moglabym zamienic ten product na nasiona dyni ??

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *