JAGLANE BROWNIE Z MARCHWI I BATATÓW Z TAHINĄ
weganon 5 marca 2016

W przypadku brownie na dobrą sprawę są dwa jego rodzaje. Ciągnący się i mazisty lub ciężki i zbity. Lubię jedne i drugie. Te o lżejszej strukturze są często na bazie mąki pszennej typ 500. Cięższe, gdy robimy z mąk pełnoziarnistych lub z dużą ilością czekolady.
Dla mnie się liczy jedno. Czekoladowy smak ma być wyraźnie wyczuwalny. Inaczej to nie brownie. Wypełnieniem jest kasza jaglana, bataty i marchew. Składnikiem zastępującym jajka są banany. Kasza nadaje sporej gęstości ciastu. Idealnie wiąże składniki. Zamiast oleju jest pasta sezamowa tahini. Nadaje lekkiego sezamowego smaku i również ciężkości masie.
Nie wiem jak Wy, ale u mnie brownie ma jeszcze dodatkową czekoladę w postaci polewy. Obowiązkowo posypane cynamonem.  Nic nie poradzę, że tak uwielbiam czekoladę.
SKŁADNIKI:
 
Ciasto:
– 3 spore bataty
– 3 spore marchewki
– 2 banany
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– 3/4 szklanki tahiny
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki dobrej jakości kakao
– szklanka nierafinowanego cukry trzcinowego
 
Polewa:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– dowolny składnik do słodkiego smaku (cukier trzcinowy, syrop daktylowy itp.)
 
WYKONANIE:
 
Ciasto:
– bataty i marchewki pokroić w spore kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości (ok. godzinę)
– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy i ugotować w 2 szklankach wody przez ok. 15 min. Wystudzić i zmiksować na gładko razem z bananami, batatami i marchwią i tahiną
– wymieszać mąkę z proszkiem i kakao
– mleko zagotować, dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia się składników
– do miski z sypkimi składnikami dodać zmiksowane warzywa i banany oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie całość wymieszać.
– formę o wymiarach 25 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać wierzch. Piec 35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
 
Polewa:
– mleko zagotować, dodać połamane czekolady i słodziwo do smaku. Mieszać aż składniki się połączą
– wylać na ciasto i można posypać cynamonem

25 Komentarze

  1. a jakie proporcje ciasta przyjąć na muffinki/ babbeczki? i jak długo je piec? podana ilość jest nie do przejedzenia dla naszej 3 :)

  2. Mam pytanie odnośnie ilości bazowych składników. 3 spore bataty to bardzo dużo batatów;) Do tego szklanka kaszy, marchewki..wydaje mi się, że to bardzo dużo jak na blachę, Czy po prostu po upieczeniu warzyw zrobi się z tego mniej "puree" ?

  3. Wygląda obłędnie i koniecznie muszę spróbować :) tak się tylko zastanawiam czy można zastąpić tahini olejem? I jeśli tak, to w takiej samej ilości? Pozdrawiam ciepło :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *