JAGLANE BROWNIE Z MARCHWI I BATATÓW Z TAHINĄ
5 marca 2016
W przypadku brownie na dobrą sprawę są dwa jego rodzaje. Ciągnący się i mazisty lub ciężki i zbity. Lubię jedne i drugie. Te o lżejszej strukturze są często na bazie mąki pszennej typ 500. Cięższe, gdy robimy z mąk pełnoziarnistych lub z dużą ilością czekolady.
Dla mnie się liczy jedno. Czekoladowy smak ma być wyraźnie wyczuwalny. Inaczej to nie brownie. Wypełnieniem jest kasza jaglana, bataty i marchew. Składnikiem zastępującym jajka są banany. Kasza nadaje sporej gęstości ciastu. Idealnie wiąże składniki. Zamiast oleju jest pasta sezamowa tahini. Nadaje lekkiego sezamowego smaku i również ciężkości masie.
Nie wiem jak Wy, ale u mnie brownie ma jeszcze dodatkową czekoladę w postaci polewy. Obowiązkowo posypane cynamonem. Nic nie poradzę, że tak uwielbiam czekoladę.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 spore bataty
– 3 spore marchewki
– 2 banany
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– 3/4 szklanki tahiny
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki dobrej jakości kakao
– szklanka nierafinowanego cukry trzcinowego
Polewa:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– dowolny składnik do słodkiego smaku (cukier trzcinowy, syrop daktylowy itp.)
WYKONANIE:
Ciasto:
– bataty i marchewki pokroić w spore kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości (ok. godzinę)
– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy i ugotować w 2 szklankach wody przez ok. 15 min. Wystudzić i zmiksować na gładko razem z bananami, batatami i marchwią i tahiną
– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy i ugotować w 2 szklankach wody przez ok. 15 min. Wystudzić i zmiksować na gładko razem z bananami, batatami i marchwią i tahiną
– wymieszać mąkę z proszkiem i kakao
– mleko zagotować, dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia się składników
– do miski z sypkimi składnikami dodać zmiksowane warzywa i banany oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie całość wymieszać.
– formę o wymiarach 25 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać wierzch. Piec 35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
Polewa:
– mleko zagotować, dodać połamane czekolady i słodziwo do smaku. Mieszać aż składniki się połączą
– wylać na ciasto i można posypać cynamonem
Właśnie poszło do pieca, "surowe" jest juz palce lizać
Spokojnie można zmniejszyć o połowę składniki. A piec podobnie jak ciasto
prośba o odp
ja mam już wypaczony słodki smak tzn mniej słodzę, ale wg jedzących było akuratne
Ciasto finalnie jest słodkie czy stonowane?
a jakie proporcje ciasta przyjąć na muffinki/ babbeczki? i jak długo je piec? podana ilość jest nie do przejedzenia dla naszej 3
olejem rzepakowym w tej samej ilości
Czy można zastąpić czymś pastę tahini? Jeśli tak, to czym i w jakich ilościach?
Zdecydowanie nie. Trzeba by było dodac mnóstwo płynu co zmieni smak
Czy z mąką kokosową się uda?
W przepisie jest podane, że składniki są na dużą blachę o wymiarach 25 na 40 cm
Mam pytanie odnośnie ilości bazowych składników. 3 spore bataty to bardzo dużo batatów;) Do tego szklanka kaszy, marchewki..wydaje mi się, że to bardzo dużo jak na blachę, Czy po prostu po upieczeniu warzyw zrobi się z tego mniej "puree" ?
Można bez problemu. 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Wygląda obłędnie i koniecznie muszę spróbować tak się tylko zastanawiam czy można zastąpić tahini olejem? I jeśli tak, to w takiej samej ilości? Pozdrawiam ciepło
chyba kukurydziana będzie najlepsza
nie wyschną ale oczywiście, że można tylko trzeba dobrze odsączyć z wody
mozna te bataty i marchewki po prostu ugotowac? boje sie, ze w piekarniku zeschna sie na wior.
Można zamienić tę mąkę na jakąś bezglutenową?
Najlepiej surowe
Brownie…. to jest to! to co kochaaam <3 a do tego tyle w nim zdrowia i jak tu nie zrobić?!
A dobrej jakości kakao, to jakie nabyć?
Totalna czekoladowa rozpusta Zjadłabym
Super
już jest
Wygląda przepysznie! Ale ile tej kaszy jaglanej, bo w przepisie jej nie widzę 😉