Pasta ma puszystą konsystencję i dodatek soku z cytryny i czosnku niedźwiedziego nadaje jej charakteru.Wierzch polałem oliwą z prażonych orzechów laskowych i posypałem słodką wędzoną papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
SKŁADNIKI:
– 2 puszki fasolki cannellini dobrej jakości
– 5 łyżek tahini
– 1 średni bakłażan
– 1 mała cukinia
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 10 suszonych pomidorów
– szklanka nerkowców
– sok z cytryny do smaku
– do posypania słodka papryka wędzona i czosnek niedźwiedzi
– do polania oliwa
WYKONANIE:
– bakłażana i cukinię zawinąć w folię aluminiową i upiec 40 minut w 220°C, wystudzić, bakłażana obrać ze skórki
– za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładko fasolkę, nerkowce, bakłażana, cukinię, pomidory, tahini i koperek
– do pasty dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać
– ja nie dodaję soli bo pomidory z zalewy i tahini maja swój słonawy smak
– pastę wyłożyć do naczynia, polać olejem lub oliwą i posypać papryką, czosnkiem i nerkowcami
Jeśli lubisz klasyczny hummus to ten będzie Ci smakował w 100%
nerkowce!!! <3 najlepsze orzechy! ten hummus na pewno smakuje obłędnie wszystko co uwielbiam, więc nawet słów mi brak – nic dodać, nic ująć – zapisuję od razu do zrobienia!
Też takie cuda lubisz?
Ty to potrafisz trafić w moje smaki!!
Można szukać nowych inspiracji dla klasycznego hummusu i robić przeróżne dodatki. polecam tą wersję
Super pomysł! My uwielbiamy ciecierzycę, ale taką wersję dla odmiany również chętnie wypróbujemy!