Powiedzenie „groch z kapustą”, chyba zna każdy. Kojarzy się z czymś chaotycznym, nieuporządkowanym. Ogólnie z czymś, co nie ma składu i ładu. Nie można tego powiedzieć o tej potrawie. Według mnie, wszystko w niej współgra. Smak jest niesamowity, uzależniający. Mogę ją wyjadać łyżkami z garnka. Idealnie pasuje do wszelkich mielonych. Można też ją wcinać z chlebem.
Groch z kapustą jest popularny w całej Polsce. W wielu regionach, potrawa znalazła się na liście produktów tradycyjnych. Kojarzona jest zazwyczaj z świętami Bożego Narodzenia. Aromatyczna, lekko mączna w smaku. Wytwarzana z prostych i tanich składników.
W jakich regionach i jak jest podawana? W niektórych przygotowuje się z kiszonej kapusty. Ja wolę jednak ze słodkiej. Przykładem jest kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa (kuchnia lubelska). Z dodatkiem skwarek z Domosina w województwie łódzkim. W towarzystwie z kaszą jaglaną i grzybami z Cygan na Podkarpaciu.
Ja postawiłem na wersję lubelską. Ugotowana kapusta wymieszana z grochem. Do tego duszona cebula, śmietanka sojowa i mąka do zagęszczenia. Dodatkowo dodałem majeranek (u mnie świeży). Można się zatracić w tym smaku
SKŁADNIKI:
– 1 mała kapusta biała lub ½ większej
– 1 szklanka grochu w połówkach
– 2 liście laurowe
– 3 łyżki śmietanki sojowej lub innej roślinnej
– 1 łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej może być ryżowa lub owsiana)
– sól i pieprz do smaku
– 2 duże cebule
– 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
WYKONANIE:
– kapustę drobno poszatkować i zalać wodą do połowy wysokości. Gotować do miękkości z liśćmi laurowymi. Odlać nadmiar płynu
– w tym samym czasie ugotować groch (można wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne). Odlać nadmiar płynu, a następnie utłuc (nie musi być dokładnie) tłuczkiem do ziemniaków
– cebulę udusić na oleju
– przełożyć groch i cebule do kapusty. Utłuc jeszcze raz tłuczkiem. Dodać śmietanę i mąkę
– podgrzać do wrzenia, ciągle mieszając
– doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem
Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie
W niedzielę wpadłam na to, że bardzo, bardzo mam ochotę na groch z kapustą i miałam nadzieję, że znajdę u Ciebie przepis! Nie zawiodłam się, wczoraj zaopatrzyłam się w kapustę, a dzisiaj po pracy dokonałam dzieła. Pyszne, proste i aż cieplutko na serduchu. Dziękuję!