Wszelkie focaccie kojarzą się z płaskimi chlebkami. Z dodatkiem pomidorków, oliwek, plastrów ziemniaka, rozmarynem, grzybami i tak dalej. Każdy rejon Włoch ma swoją przedstawicielkę. Najbardziej znane są te z rejonów Toskanii.
W Italii znajdziecie również focaccie na słodko. Z winogronami, orzechami piniowymi, malinami czy truskawkami. Zasada wyrabiania ciasta jest podobna. Różnica jest tylko w dodatku cukru do ciasta. Słodkie focaccie przypominają trochę nasze ciasta drożdżowe z owocami.
Często słodkie focaccie są podwójne. Oznacza to, że na ciasto dzieli się na dwie części. Na pierwszy placek układa się owoce. Kładzie się na nie drugi placek i ponownie układa owoce. Focaccia staje się warstwowa, wilgotna w środku i bardzo owocowa. Już niebawem ujrzycie inny przepis tego typu. Będzie to prawdziwa klasyka
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– około ½ szklanki ciepłej wody
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
– 1 saszetka suchych drożdży 7 g
– 1 duże opakowanie malin (ok. ½ kg)
– 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego + ½ łyżeczki cynamonu
– 2-3 łyżki oliwy
– 10 listków mięty
WYKONANIE:
– mąkę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (ilość wody zależy od rodzaju mąki)
– ciasto włożyć do miski. Szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
– ciasto ponownie wyrobić przez kilka chwil. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość około ½ cm
– 1 placek ułożyć na papierze do pieczenia. Na nim ułożyć połowę malin, listki mięty i posypać 1 łyżką cukru z cynamonem
– na to położyć 2 placek. Wcisnąć w wolne przestrzenie resztę malin. Posypać resztką cukru i polać oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
– piec 25 minut w 180°C
Przepięęęęęęęękna! <3
Prezentuje się pięknie. Muszę na jutro coś upiec, może takie ciasto byłoby rozwiązaniem ? pozdrawiam